torsdag 4. november 2010

Macarons

Det ser ut som småkakene Macarons har blitt det siste nye inen litt mer trendy baking. Jeg hørte om dem først for ca 6 mnd siden, så jeg anses for å være noe treig... ;-)

Jeg var nylig i Paris og måtte da selvsagt innom stedet hvor alt startet. Etter mye om og men fant jeg Laduree i Madeleine området. En koselig liten cafe med tilhørende bakeriutsalg. Der fant man alt hjertet kan begjære og litt til. Dessverre er det ofte slik at utseende kan lyve og det er også tilfellet her. Kakene ser riktig så fristende ut, men de smakte bare forferdelig søtt. De som kjenner meg vet at jeg elsker det søte, men til og med jeg måtte gi tapt her. Et par små biter var det jeg klarte å få i meg.

Nydelig innpakning da i alle fall..........
Nå har jeg overhodet ikke tenkt å gi opp med det første, for kakene er jo de søteste som finnes. så jeg leter frem en del oppskrifter som kan virke mer friske og innbydende. Fant således en oppskrift i bladet "Spis" for litt siden, så de skal jeg prøve meg på. Leter også etter en del type fyll som jeg kan eksperimentere med. Har dere noen tips er det bare å fyre løs.


Franske Macaroner

2 + 3 eggehviter
250 g ekte marsipan (eks Pals)
50 + 50 g melis (totalt ca 1,5 dl )
rød og blå konditorfarge, noen få dråper

Solbærkrem

125 g hvit sjokolade
1/4 dl solbær evt andre bær, friske el fryste og tinte
2 ss kremfløte

Jobb den ene eggehviten, litt om gangen, inn i marsipanen. Først med hendene og deretter med en gaffel når deigen er blitt litt løsere. Bland så i 50 g melis.

Stivpisk den andre eggehviten i en ren og tørr bolle. Tilsett 50 g melis, litt om gangen, og fortsett å piske til et fast skum.


Vend eggehvitene i marsipanblandingen, litt om gangen. Tilsett så konditorfargen til ønske farge oppnås.


Ha blandingen i en sprøytepose og sprøyt rundinger på størrelse med en 20 kroning, ca 3 cm i diameter på stekebrett kledd med bakepapir. La så macaronene hvile i ca 2 timer til de får en beskyttende hinne. Sett ovnen på 150 C. Stek i nedre del av ovnen i 10-12 min. Avkjøl og løsne fra papiret.

Finhakk sjokoladen. Kjør bærene til purè med en stavmixer. Kok opp purèen med fløte i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen og rør til sjokoladen er smeltet. La kreme avkjøles, enten natten over i romtemperatur el 30 min i kjøleskapet.


Sprøyt solbærkremen på halvparten av macaronene, og legg dem så sammen med resten av kakene. kakene holder seg i 3-4 dager i romtemperatur, men de kan også fryses.

Kos dere masse med kakene. Jeg skal lage dem i helgen selv. Kanskje kan de på jobben få være testsmakerne mine?? Vi får se... Ha i alle fall en super helg.

fredag 22. oktober 2010

Verdens beste sjokoladekake


Denne kaken ble jeg introdusert for når jeg jobbet ved SFO ved Hallingstad skole. Min daværende kollega, Beate, hadde ofte denne med på SFO til ungenes store glede.
Oppskriften er til en langpanne, men man kan halvere den og ha i en 26 cm ringform også.
Både jeg og min familie er hekte på denne kaken og ingen bursdag er fullkommen uten at denne kaken er med. Den egner seg utmerket til frysing og den holder seg utrolig bra. Den kan stå i en uke og vel så det dersom den får stå kaldt mesteparten av tiden. La den stå en times tid i romtemperatur før servering. Da synes i alle fall jeg den er best. Den er alltid best en dag el to etter steking.
Kos dere med oppskriften.

Knekkebrød

Kom over en nettside som inneholder en oppskrift på knekkebrød. Har ikke hatt tid til å prøve den ennå, men skal bare se på at jeg svinger i hop noe i løpet av helgen. De høres jo supergode ut da. Har i alle fall lest andre blogger som skryter uhemmet av oppskriften. Orginaloppskriften finner dere hos http://husetvedbekken.bloggagratis.se/2008/12/14/1194657-bak-knekkebrdet-selv-til-jul/

Karins knekkebrød fra Rosendals..(Stockholm)
50 gr smør
2 dl vann
50 gr gjær
1 stor ts salt
1 ts nystøtt anis eller fenikkel
3 dl grovmalt rug
2 dl fin hvetemel
Til utbaking: hvetemel
Smelt smøret. Hell i vannet og varm til fingervarmt. Ha tørrgjæren i melblandingen sammen med saltet og krydderet.
Arbeid deigen smidig og sett den til heving i en time.
Ta deigen opp på bakebordet og kjevle tynt. Stikk ut knekkebrødene med toppen på et glass eller bruk pepperkakeformer som jeg gjorde..
Stekes på 250 grader i ca. 10 minutter midt i ovnen.
Ferdigstekte..

Synes det er en artig detalj å stikke ut knekkebrødene med slike pepperkakeformer. Har jo en drøss av dem, så det kan by på mange artige varianter. Lykke til til dere andre som velger å prøve oppskriften. Gi gjerne en tilbakemelding om dere liker dem og evt om dere har andre lignende oppskrifter.
Tror jeg skal prøve noen med sesamfrø....mmm

onsdag 22. september 2010

Min og Christells bursdag september 2010

Nylig feiret vi min og min partners kusine sin bursdag. Begge dagene gikk rolig for seg, dessverre for christell sikkert siden hun bare ble 19 år. Ryktet skal imidlertid ha det til at hun feiret med brask og bram dagen før, så da var det gjerne like greit med en rolig avslutning. Familien ble samlet i løpet av helgen 18-19 septmeber og selvsagt lagde jeg kaker til oss begge to. Innholdet er det samme i begge kakene og dessverre det samme som i all de andre marsipankakene jeg hittill har lagt. Familien liker tydeligvis denne blandingen, så vil de ha det skal de få det. Jeg kan bare gjenta: vaniljekrem, jordbørsyltetøy og banan!


Utseendet kan jeg heldigvis ordne med selv, til en viss grad da. Jeg skulle lage dem alene, men da barnet (ungdommen heter det snart) ville være med å pynte Christell sin kake kunne jeg ikke si nei. Resultatene ble da bra likevel de... Hun har det i seg ungdommen vår... kanskje vi har en konditorspire i hus? ALDRI påstår hun selv, men men, tiden får vise...



Her har vi den jeg lagde til meg selv. Be ikke så dum den, men skriften ser jeg kunne vært litt større.







Christell ble 19 år og er ei ihuga Michael Jackson fan. Da ble det naturlig å lage en MJ kake. Jeg bestilte det spiselige bildet fra en kar på Ebay i England. Det ble ikke så ille pris til tross for porto, men jeg drømmer om å få tak i slikt utstyr selv. En dag....

Karoline (ungdommen vår) har laget to av hanskene og alle cd'ene. Alt er laget av marsipan fra Pals, kjøpt hos Cacas. Hanskene er dekket av spiselige krystaller.

tirsdag 21. september 2010

Cacas kurs vinteren 2010

Jeg tok tre Cacas kurs i vinter. Dette var veldig nyttig og artig, men hvor mye jeg husker av det vi lærte er en annen sak. Viser her frem litt av det vi lærte i alle fall. Ser ut som noe et barnehage barn kan klare, men det var jo den spede begynnelsen da.
De 4 første er laget i marsipan og resten i smørkrem.


























Min første marsipan kake med blomster, en golf kake og en påskekake

Dette er den første kaken jeg har lagd med blomster. Den var til min partners bursdag i februar 2010. Hadde ikke noe utstyr, så jeg måtte lage meg en liten mal som jeg skar marsipanen etter. Brukte Eldorado marsipan som ikke egner seg særlig godt til slikt fant jeg ut. Den svetter veldig og er noe grov som fører til et opphakket utseende på alle kanter. Farget med konditorfarge som heller ikke egner seg pga fuktigheten. Jaja, kaken ble nå grei nok. Vår datter var med og lagde noen av Cala liljene faktisk.





Denne kaken lagde jeg sammen med min tyske venninne Petra påsken 2010. Første gangen vi har prøvd oss på orkideer. Selve kaken ble vel ikke så profft laget, men vi ble nå fornøyde vi. Lokket er laget av MMF, Marshmellow fondant. Det var noe ordentlig kiss å lage, men ikke vanskelig og ikke så ille på smak. Erfarte likevel at det kunne vært lurt å sette kaken i kjøleskapet en stund før lokket ble lagt på. Lokket ble veldig elastisk og bløtt i varmen på kjøkkenet.




Denne kaken laget jeg til min partners stefar. Han benytter enhver anledning til å spille golf og hva annet enn en golf kake kan man da lage? Golf pynten er kjøpt hos Cacas.
Det er en sjokoladekake med sjokolade -og romglasur på. Oppå glasuren sprøytet jeg med royal icing som er farget grønn. Brukte en gress tip. Veldig enkel kake, men noe tidkrevende.
























tirsdag 14. september 2010

Border Collie, Chico og litt om Agility


Tenkte jeg skulle dele litt info om rasen Border Collie. Jeg er slett ingen ekspert på rasen og kan kun gjenfortelle det jeg har lært av andre samt erfart selv sammen med Chico.






Rasen kommer trolig fra grenseområdene mellom England og Skottland. Opphavet er en collie, men hvilke andre raser som er blandet inn for å få Border Collie utseendet vites ikke.

Hunden er en middels stor, slank, smal og langstrakt hund med et forholdsvis smalt hode og delvis stående ører. Pelsen er vanligvis langhåret, men kan også være semi-lang el semi-kort. Fargen er vanligvis sort og hvit, men den kan også være brun og hvit eller brun og hvit med sorte innslag. Store fargevekslende felt er mest vanlig, men spettet er også normalt.

Øynene kan variere fra mørk brune, til amber eller lys blå. Rasen kan også ha ett blått og ett brunt øye. De forskjellige kennelklubbene rundt om i verden kan ha ulike syn på dette. Nesebrusken skal følge grunnfargen til pelsen i farge. En hund som for det meste er sort i pelsen skal dermed ha sort nesebrusk.

Rasen er en utpreget og meget energetisk gjeterhund og avlet frem for å gjete store flokker med sau i ulendt terreng og over store avstander. Den går i en bue rundt dyrene for å gjete sauene mot føreren. På den måten unngår sauene å bli skremt før hunden står bak dem og gjeter dem mot føreren. Ved god oppfølging og masse trening kan man få en Border Collie til å gjøre hva som helst. De henter sauer og lam som har blitt skilt frahverandre, de kan hente inn et spesifikt dyr som gjerne skal klippes osv. Man kan bruke både tegn og lyder for å få hunden til å adlyde.

Hundene ligger lavt i terrenget når de gjeter og bruker øynene for å gjete ved å stirre. En slik adferd kan man også se hos såkalte byhunder.

Hundene er også egnet som brukshund på et mer generellt grunnlag. De egner seg som narkotikahund, lavinehund og hjelpehund. De egner seg også innen ulike former for hundesport som agility, lydighet og flyball.

Rasen har stor arbeidskapasietet og blir gjerne en fin familiehund og den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne på regulær basis. Som sagt, de krever masse aktivitet, mosjon og oppmerksomhet. Den er imidlertid kjent for å ville gjete alt og alle. Om hunden blir understimulert kan den lett bli destruktiv og i sin adferd. De har en lei tendens til å klype, noe som ofte skyldes en kombinasjon av rasens sterke gjeterdrift og manglende utløsning for energioverskudd.

Der har vi ett av problemene til vovsen vår. Han er fæl til å klype og vi må dessverre innrømme at vi ikke klarer å gi ham all den mosjon og oppmerksomhet han fortjener. Vi går 3-4 turer med ham hver dag. han få løpe fritt minst engang hver dag. Vi trener lydighet med ham og han kan litt triks. I tillegg er han flink å komme når vi roper på ham om han er løs. Her er det et stort MEN i bildet. Om det kommer en annen hund, katt eller et menneske så lukker han elegant ørene for det vi har å si. Ikke alltid, men ofte. Da må de utforskes før han gidder å komme. Så vi ha ennå en del å trene på.

Vi skal etterhvert som lydigheten sitter inne begynne med agility. Da tenker jeg har får litt med utløp for sin energi.

Litt mer om lille mannen vår: Chico bor i et borettslag her hos oss. Han brukes ikke for å gjete, men han viser tydelige gjeterinstinkt likevel. Han ligger lavt og nakken og hodet holdes stort sett i lav høyde. Unntaket er når han leker med pinne eller ball eller er nysgjerrig på et eller annet. Treffer han en annen hund, legger han seg ned og studerer den andre hunden helt til de komme nær innpå. Da skal han sirkle inn den andre hunden og eieren i noen sekunder før han hilser på dem.


Når vi går tur kan han godt løpe foran oss og gjøre sitt, men innimellom kommer han tilbake for å sjekke at vi alle er der.

Mange vi treffer ute på tur samt familemedlemmer har lurt på om han er kuet. Det kan jeg understreke at han ikke er. Han lytter stort sett til oss, men han er veldig flink til å lukke ørene også. Denne rasen er bare lav i manken, dermed ser de gjerne kuet ut. Da håper jeg at jeg har oppklart dette! :-)


For å fortelle litt mer om agiltiy: Dette er kort fortalt en hinderløype. Det er viktig at hund og fører er helt på nett for alt som skjer her går fort. Det holdes konkurranser i inn og utland, men vi kommer neppe til å drive med det. Hindre kan være slalåm mellom rør, tunnel, bommer, vipper, bord, lengde-, høyde eller- hjulhopp og møne satt i system og kombinasjoner.





Før vi kommer så langt må han bestå et lydighetskurs og det er der vi er nå. Vi prøver å trene med ham hver dag for å plukke av ham noen unoter. Han er håpløs til å gå i bånd, men stort sett flink uten. Han er fæl til å hoppe opp på folk i tillegg til tross for gjentatte forsøk på å venne ham av med det. Så vi har en liten jobb foran oss.

Shopping hos Cacas

I går var jeg hos Cacas og shoppet for litt av pengene jeg fikk til bursdagen min i går. Snakk om happydays!!! Jeg kunne uten tvil shoppet meg fattig i den butikken. Utvalget er ikke så utrolig stort, men for ei som nesten ikke har utstyr fra før, var dette himmelen.
Jeg fikk en kjevle av Ida og Karoline, så den slapp jeg kjøpe selv. Kostbar sak den lille kjevlen. Den er utrolig deilig å bruke kontra vanlig trekjevle. Ting setter seg ikke på langt nær så fort fast som ellers.
Selv kjøpte jeg et modellerings sett, noen sjokolade former, en spatel, to pakker svart marsipan, 5 eldre utgaver av Wilton katalogene, en perl spray, en silver spray, en kakepynt som likner små krystaller og noen få mini blomsterutstikkere. Alt skal tas i bruk allerede i kveld. Både jeg, Ida og Karoline skal prøve oss litt frem. Det blir kos det. Hele gjengen samlet rundt bordet. Får vel lage litt kako og tenne noen stearinlys. Alltid kos når man hører regnet piske på ruten i tillegg. Høsten er offisielt kommet til Lier!!

Chico og Misty

Chico er mors øyensten og det levner det ingen tvil om tror jeg. Han er en Border Collie som er født i mai 2009. Han var en ordentlig rampegutt da han var liten. Skikkelig gutt og veldig valp. Han ga oss en del hodebry og vi lurte på om vi hadde gjort noe dumt. Han var frekk og prøvde seg hele tiden. I tillegg virket det som om han trodde han var bever, for alt av treverke var til for å bites på og helst ødelegge. I tillegg fikk gardinene en solid runde. For å si det slik, vi hadde ikke trengt noen saks akkurat.

Ettersom tiden har gått har han forandret seg totalt. Han er fortsatt litt rampete til tider, men stort sett en rolig og tålmodig gutt. Han er snill som dagen er lang og er nabolagets maskot. Alle vet hvem han er. Oss er det ikke så nøye med, men når vi er ute på tur står alle og roper heeeiiii Chicoooo... Det er jo bare kos det. Da vet alle hvor han hører hjemme i tilfelle noe skulle skje.

Vår datter, Karoline, er nok favoritten hans, som seg hør og bør. Hun er den som stort sett går ettermiddagsturen med ham og den som tuller og leker mest med ham. Han lyser opp bare om han hører skrittene hennes. Følelsene er nok godt gjengjeldt.

Pusen, Misty, i familien har nok fått konkurranse, men Karoline er livredd for at pus skal bli sjalu og ikke få nok kos. Hun passer godt på at vi andre også er rause med kos til pus.
Tror neppe dyrene kunne hatt det bedre.

Er litt usikker på når pus er født, men hun kom til oss i januar 2004 om jeg ikke tar helt feil. Hun skulle egentlig blitt levert til dyrlegen for avlivning samme dag. Vi hadde så lyst på en katt så jeg satt meg ned og begynte å lete etter en hvit pus, men da jeg ikke fant det noe sted tok jeg runden rundt til diverse dyrleger. På en klinikk i Asker fikk jeg nyss om et kull som skulle avlives om ikke noen kom og hentet dem. De holdt til i Lierskogen, så veien var kort. Da var det bare å sette seg i bilen og dure i vei. Det snødde tett og veibeskrivelsen var så som så, men vi fant nå frem i snøføyka. Der så vi den herligste lille skapning og smeltet totalt. Hun måtte bare bli med oss hjem. Siden har hun og Karoline vært uatskillelige. Hun prater en del og elsker å gå i beina på oss samtidig som hun maler som en bil med startproblemer. Ei snål lita dame.

mandag 13. september 2010

Kurs i inn og utland

Her vil jeg legge inn linker til sider som holder kurs i inn og utland. Har dere noen tips å komme med, så ta kontakt!




  1. http://www.cacas.no/ Holder ulike kurs i Oslo sentrum

  2. http://kakekurs.blogspot.com/ Så vidt jeg vet holder hun til i Oslo hun også. Hun har mange kurs bak seg.

  3. http://sockeralice.blogspot.com/ Hun holder til i Stockholm, men har ingen kurs før våren 2011 pga renovering av kjøkkenet. Har utgitt bok i tillegg. Den er å finne hos Bokklubbens skaperglede og heter Festliga tårtor, Alice Lindberg

  4. http://www.tartkonst.se/ eller http://www.gunillawall.se/ eller http://www.kakprat.blogspot.com/ holder kurs, men har også gitt ut kurs dvd som Alice Lindberg taler varmt om. Holder til i Kristinehamn i Värmland. Driver også en nettbutikk, men hun leverer kun innen Sverige pga fraktselskapet hun foreløpig benytter. Dette er veldig trist da hun har mange produkter jeg ikke har sett andre steder. Hun heter forresten Gunilla Wall

  5. http://www.kakburken.se/info_kurser.html?kakburkenID=945266672ee792ee6ec3b51713b59990 Kurs i Järfälla, ca 2 min før Stockholm

fredag 10. september 2010

Copyright

Enkelte steder i bloggen henviser jeg til andres nettsteder. Jeg kan ha hentet en oppskrift fra en blogg og av hensyn til blogginnehaver skriver jeg hvem som har æren av oppskriften. Skulle noen der ute ha noe imot dette tar jeg selvsagt hensyn til dette. Ta da kontakt med meg.
Samtidig tillater jeg andre bloggere å bruke oppskriftene fra min blogg forutsatt at de også henviser til rett opphav.
Jeg vil også nevne at jeg bruker andre kilder som blader, aviser, internett osv. Jeg kan derfor ikke garantere  at det som skrives er 100 % korrekt.
Jeg henter alltid inn tillatelse fra de personer som legges ut på min blogg. Ingen avbildes mot sitt ønske.

Pepperkaker, norske og amerikanske


Noe av det jeg ser frem til ved jula er alle juleforberedelsene og ikke minst å bake pepperkaker og pepperkakehus. Frem til for 3 år siden så har jeg prøvd å lage pepperkake huset selv, men ga opp da jeg ikke fikk til å skjære kantene rette. Etter kort tid datt huset sammen og hele prosjektet ble mislykket. Jeg gikk til slutt over til å kjøpe ferdige hus som vi setter sammen med karamell og pynter etterpå.


Nå har jeg imidlertid bestemt meg for å prøve på nytt. Jeg har sett meg ut noen utstikkerformer som vil gjøre alt så mye lettere. Hadde jeg nå bare funnet en god oppskrig på peperkaker i tillegg, så hadde det blitt bra. Om noen der ute har en god oppskrift, så blir jeg dere evig takknemlige for en oppskrift.


I år skal vi lage flotte pepperkaker som kan henges i vinduene, på juletreet og som kan gis bort i gave. La oss bare håpe at tiden strekker til. Det er jo mye annet man skal rekke også.
Jeg fant et par nettsider som kan være til inspirasjon for dere andre like mye som for meg:
Søk i tillegg på http://www.youtube.com/ etter decorating ccokies, så kommer det opp mange forlag.











torsdag 9. september 2010

De ulike massene, icing, samt litt annet nyttig

MMF:

Denne har jeg kun prøvd 1 gang. Jeg fulgte oppskriften til cacas og syntes den var noe ordentlig klin å lage. Den er forferdelig søt på smak, smaker som marshmellows med sukker på. Ikke noe for en diabetiker i alle fall. Den er som nylaget veldig bløt å jobbe med. Synes derfor den var vanskelig å arbeide med. Kan jo tenkes at den burde lagt i kaldt en stund først, men men... det får jeg eksperimentere med senere.
Det er viktig å sette kaken kjølig ca 30 min før massen legges over kaken. Om ikke "smelter" massen. Oppleves nesten som tyggegummi når man skjærer i den.
Den kan forresten varmes lett i mikroen dersom den blir for hard å jobbe med.
Andre tips jeg kun har lest meg til er å tilsette litt kakao i stedet for all melisen så får den sjokoladesmak og brun farge. Massen må oppbevares lufttett og lufttørt enten i plast el i boks.
Man kan farge massen med gelefarge. Ta bare litt av gangen da fargene er veldig drøye.

200 g marshmellows (gjerne mini utgaven)
2 ss vann
2 ss matfett
ca 500 g melis

Ha vann og marshmellows i en stor bolle og sett i mikroen til det puffer opp, ca 1,5-2 min. Ta bollen ut og tilsett matfettet (og farge om man ønsker det) og rør godt.
Ha i melisen litt a gangen og rør godt. Hell alt ut på et underlag og kna/elt inn resten av melisen og den er ferdig til bruk. Man kan selvsagt bruke en Kenwood maskin til eltingen.
Denne oppskrften passer til å dekke en kake og noen blomster. Oppskriften er hentet fra http://www.kakeverden.no/.


Marsipan:

Jeg bruker PAL's sin. Årsaken er at jeg og min familie synes den er best på smak. I tillegg synes jeg den er lettest å arbeide med. Har jeg hastverk kjøper jeg Landlord sin på Rema 1000, ferdig kjevlet.
PAL's skal oppbevares tørt, tett og mørkt. Sørg for at den har rom temperatur før du jobber med den. Om ikke skal du får deg en ordentlig treningsøkt. Der snakker jeg av erfaring gitt. ;-)
Om den setter seg fast i kjevle eller bordet kan man bruke LITT maizenna mel. Børst av resten av melet før pynting.
PAL's kan man kjøpe fra lagerutsalget deres i Oslo eller hos Cacas. Den er nok i øvre prisklasse.
Den finnes i en mengde farger i butikkene dersom man ikke vil ta seg bryet med å blande inn farge selv. Den ekstra hvite marsipanen er virkelig flott. Om man blendre inn farge i den kontra vanlig marsinpan er det en relativt stor fargeforskjell. Det er mye lettere å oppnå pastel farger med den i alle fall.
Man kan også farge marsipanen ekstra hvit selv ved å kjøpe white white icing fra Wilton's eller titandioksid, men dette har jeg ikke prøvd selv ennå.

Sukkerpasta:

Det brukes så mange navn på de ulike massene, så jeg er usikker på om dette er det enkelte kaller fondant.
Sukkerpasta tørker fort og må lages like før bruk. Den lagest på forskjellige måter, men jeg har ikke prøvd noen av dem riktig ennå. Har i grunnen holdt meg til marsipan så langt. Den er hvit og en måte å gjøre det på er å bruke melis, sirup, matfett, vann og gelantin. Massen kan farges og brukes på samme vis som MMF. Ikke så elastisk som MMF.

3 plater gelantin
4 ss kokende vann
2 ts sitronsaft
60 g flytende glukose (apotek) el lys sirup (hvit sirup for helt hvit pasta)
650 g melis

Bløtlegg gelantinen i kaldt vann i ca 6 min. klem ut vannet og smelt gelantinen i det kokvarme vannet. Rør til alt er smeltet. Rør inn sitron saft og glukose el sirup. Elt inn melis til massen er smidig og lett og forme med. Dette blir en stor porsjon. Oppskriften er hentet fra http://www.cacas.no/

Hvit sirup finnes i svenske dagligvare butikker, merket er Dan Sukker mener jeg. Det koster ca kr 20 for 750 g. Ultra på Triaden skal visstnok ha den også. Man kan også bruke exstra hvit pulverfarge fra Sugarflair. Om det er det samme som titandioksyd vet jeg ikke, men det kan også brukes.

Kom over en annen blogg hvor PME's sukkerpasta anbefales varmt (http://www.sockeralice.blogspot.com/) . Den er å få i hvit el elfenben og finnes her: http://www.tartkonst.se/


Blomsterpasta/modelleringspasta/gumpaste:

Jeg vet ærlig talt ikke om dette er mye det samme som sukkerpasta, men tror ikke det. Lurer også på om dette er det samme som heter gum paste på engelsk. Denne tørker ikke fullt så fort som pastillage, men når den er tørr er den mye mer hardfør enn pastillage. Deigen er myk og elastisk og kan rulles ut gangske tynt. Denne deigen tåler mer enn vanlig fondant. Den er spiselig, men smaken er så der.

1 ss glukose
4 ss varmt vann
1 ss gum tragant, tylose el CMC (ved bruk av CMC bruk kun halvparten av mengden)
ca 300 g melis

Ha glukosen i det varme vannet og rør godt.
Bland sammen halvparten av melisen med tragant, tylose el CMC. Bland godt og ha i mer melis til massen har ønsket konsistens (knapt kissete)
Man må regne med å kna med hendene mot slutten.
Oppskriften er hentet fra http://www.kakeverden.no/

Gum tragant er iflg Wikipeida en slags gummi som flyter ut gjennom sprekker og sår hos busker av sorten Astragalus, erteblomstfamilien, som hovedsaklig vokser i Iran og Lilleasia. Den ble tidligere brukt som fortykningsmiddel bl.an i farger og bakverk. Tragant er å finne i oppskrifter for peppermynte drops og marsipan og gir en smidigere deig.

Gingerbread House sin oppskrift

4 kopper melis (spar 1 av koppene til senere)
1 ss gum tragant el gum tex
1 ss flytende glukose
4 ss varmt vann (el 3 ss varmt vann og 1 ss sitron saft)

Tilsett vann i en stor bolle og tlsett glukosen sakte. Rør til alt er oppløst. Man må gjerne sette i mikro 20-30 sek for å få glukosen til å smelte helt. Tilsett melis og tragant. Bland godt. Du ender opp med en myk og klissete deig. Pakk deigen inn i plastfolie og sett deigen for å hvile natten over i romtemperatur. Bland inn den siste koppen med melis og deigen blirmyk og fleksibel, men ikke klissete.
Oppbevar deigen i en ziplock pose å hindre at den tørker ut. Skulle den tørke litt kna inn mer melis.

Pastillage:

Må innrømme at jeg ikke har prøvd dette heller, men jeg tar det med. Dette er en blandig av melis, gelantin og maismel/maizenna som tørker til en stiv masse, men den er porøs.
Med tålmodighet og forsiktighet kan man lage intrikate modeller som eks detaljerte blomster, figurer og til og med arkitekturiske detaljer, perfekt for victorianske detaljer på pepperkakehus.
Massen tørker veldig fort og er veldig skjør når den har stivnet, så den er relativt vanskelig å jobbe med.

1 eggehvite
300 g melis
2 ss gum tragant

Ha eggehviten i en stor bolle og ha i melisen litt av gangen. Hell ut på et bakeunderlag og kna inn traganten. Massen kan brukes med en gang. Det må jobbes fort så planlegg hva du skal lage før du tar massen i bruk. Massen blir som sagt helt hard, så den kan brukes til husvegger, tak, tårn osv. Husk å pakke inn i plast og legg i luft tett boks. Den er holdbar 1 mnd i kjøleskap. Oppskriften er henet fra http://www.kakeverden.no/ og informasjonen fra http://www.gingerbread-house-heaven.com/

I følge Gingerbread House er oppskriften over til Gum paste da Pastillage ikke inneholder tragant.

Her er Gingerbread sin oppskrift

1 pakke vanlig gelantin (amerikansk pakke, tor det er gelantinpulver de mener)
1/2 kopp vann
1 ts Cream of Tartar
5 kopper siktet melis
1 kopp siktet maismel

Bland siktet melis og maismel. I en liten gryte ha i vann og cream of tartar. Ha i gelantinen og rør over svak varme til gleantinen er oppløst. Det er ikke så farlig om ikke cream of tartar ikke er helt oppløst. Ta vekk fra varmen og hell i en bolle. Bruk en Kenwood maskin med eltekrok. Tilsett så de tørre ingrediensene litt av gangen. Husk at en eltekrok av aluminium kan gjøre deigen grå. Når alt er blandet inn sett så maskinen til medium hastighet til massen er lett og hvit, ca 2-4 min. Dekk bollen med plasfolie og la stå i ca 30 min. Bruk maismel ved utrulling.
Deigen kan farges, men ikke bruk vannbasert farge som vanlig norsk konditorfarge. Man kan evt bruke alkoholbaser farge til å male figurene når de er ordentlig tørre. La de tørke i 12-24 timer før de røres og males. Bruk royal icing som lim.

Cream of tartar er et produkt brukt i vinproduksjon. Den utvinnes fra raffinert tartar(vinstein) syre som dannes på innsiden av vintønnene eller fra de hvite krystallene (syresalt) i bunnfallet i enkelte vinsorter. Det brukes, som sagt, også i baking for å gi glasurer/icings, desserter og marengs en kremet konsistens. Ved bruk i marengs tilsettes den eggehvitene for å stabilisiere dem og øke volumet. Cream of tartar tilsettes også bakepulver. Denne forklaringen er hentet fra www.bbc.co.uk/food/cream_of_tartar
Produktet har en ubegrenset holdbarhetstid så lenge det oppbevares lufttett. produktet kan faktisk brukes for å rengjøre kopper og messing.
Produktet har ingen fullgod erstatning, men en halvgod løsning finnes imidlertid. Om en kakeoppskrift inneholder både baking soda/natron og Cream of tartar, så utelat begge og bruke bakepulver i stedet. Baking soda/natron og crem of tartar i kombinasjon brukes for å å skape en dobbel effekt av bakepulver. En ts bakepulver er omtrent det samme som 1/4 ts natron og 5/8 ts cream of tartar. Om oppskriften inneholder mer natron enn denne formelen, så bare tilsett resten av natronet i tillegg til bakepulveret. Husk at enhver forandring i en oppskrift kan påvirke sluttresultatet når det gjelder både utseende, smak og konsistens.
Denne forklaringen er hentet fra http//whatscookingamerica.net/Q-A/CreamTartar

Fondant:

Fondant er mer smakfull enn de andre massene, men vil aldri tørke helt. Den vil kunne formes, men konsistensen vil aldri bli hardere enn modelleringsleire.
Fondant er mest brukt til å dekke kaker med, den er lett å forme draperinger med. Den kan brukes til å lage figurer, blomster og sløyfer men som sagt tørker den ikke helt. I tillegg mangler den en finesse og et delikat utseende som man oppnår med gumpaste/modelleringspastaen. Man kan få et mer gumpaste/modelleringspasta utseende ved å blande inn litt gumpaste til fondanten. Ca like mengder.
Fondanten brukes ofte av profesjonelle bakere til større dekorasjonen som skal spiser og gumpaste/modelleringspasta til mindre og mer intrikate dekorasjoner. Fondant brukes noen ganger i godteri, enten i midten eller utenpå

Sjokoladepasta:

Lages av sjokolade og sirup. Har ikke prøvd dette ennå heller, men det kommer det kommer. Kan brukes til både lokk og pynt. Må knas godt før man starter. Lønner seg å stå på en kjølig plass når man jobber med dette da massen smelter om man er varm på hendene. Lurt å bruke plastikk underlag- og kjevle.

Med mørk sjokolade

454 g mørk sjokolade
224 g hvit bakersirup

Med lys sjokolade

454 g lys sjokolade
168 g sirup

Hakk sjokoladen og smelt i vannbad til 2/3 del er smeltet. Ta bort kjelen og rør med slikkepott til alt er smeltet. Hell i sirupen og rør med slikkepott til sjokoladen tykner og slipper kanten på skålen. Hell det ut på plastfolie og pakk den så inn i plastfolien og legg i kjøleskapet i 24 timer. ta så ut av kjølskapet og la ligge i romtemperatur i ca 30 min. Skjær i biter og kna hver bit for seg. Er den for hard, pakk biten inn i plastfolie og ha i mikro i 5-10 sek. Når massen er formbar kan man lage hva man vil. Denne oppskriften er hentet fra http://www.kakeverden.no/

Ganashe:

Lages av sjokloade og fløte. Kan helles over kaken eller brukes som fyll inni.
Har ikke brukt denne ennå heller.

Alle massene kan brukes til både lokk og modellering, men som sagt, jeg liker å bruke marsipan.
For de som er veldig allergiske for nøtter kan det være lurt å bruke MMF el sukkerpasta.

Oppbevares tett, tørt og mørkt.

Sjokolade, støpt:

Støpt sjokolade er egentlig ikke en modelleringsmasse, men kan likevel brukes til dekorering. Man bare smelter sjokoladen og har i former og bruker dem til å pynte etterpå.

Sjokolade, flytende:

Man kan dyppe frukt, bær, is, pretzels osv i sjokolade og bruke det som dekorering.

De ulike sukkertypene man hører om i engelsktalende land:

Cast, pulled, spun, poured aog blown sugar er det vanskligste innen profesjonell baketeknikk for intrikate dekorasjoner. Prosessen involverer å koke en blanding av sukker, vann, glucose og creme of tartar. Dette helles så på et underlag for å avkjøles lett. Deretter kan man dra i sukkerbandingen for å lage dekorasjoner. En varmelampe brukes for å hindre at massen størkner før modelleringen er ferdig.
Pouring er det samme untatt at da helles blandingen direkte i former.
Blown sugar er når man bruker et lite instrument for å blåse bobler inn i massen, ganske likt glassblåsing, for å skape en effekt.
Sukker skulpturer lages med alle disse teknikkene og kan bli riktig så imponerende.

Vær ekstremt forsikrig ved bruk av sukkermasser da de er særdeles varme.

Pepperkakehus festes ofte sammen av flyende sukker, men man får mer fleksibilitet ved å bruke eks royal icing.


Royal Icing:

1 eggehvite
1/4 ts sitronsaft
ca. 4 dl melis
Eggehviten piskes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitrosaft. Sikt i melisen gradvis til icingen er fast, d.v.s at ringene etter vispen ikke siger sammennår du stopper mikseren. En annen måte å teste det på , er at man tar litt icing mellom tommel- og pekefinger, og drar fingrene fra hverandre. Icingen skal da føles seig, og det skal stå igjen to topper mellom fingrene.
Stor porsjon:
1 eggehvite
1 ts sitronsaft
ca 14 dl melis
Dette er en større porsjon, som passer hvis du skal lage en del blomster, f.eks. roser, petunia og liljer. Lages som beskrevet over. Evt erstatt med 1 dl frisk eggehvite med 3 ss eggehvitepulver og ca 1,5 dl vann. Her må man prøve seg frem med vannmengde.
Dette er http://www.cacas.no/ sin oppskrift
Appelsin smørkrem:
125 g smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
1/2 dl appelsinsaft
100 g sjokolade
Skall av 1 appelsin
Rør smør og melis sammen: Smelt sjokoladen i vannbad og rør inn fyllet. Ha i juice og appelsinskall. Oppskriften er hentet hos http://www.leneskaker.blogspot.com/. De neste oppskriftene er også hentet fra samme side.
Sjokokrem med creme fraiche:
150 g melkesjokolade
2 ss melis
1 ts vaniljesukker
1 1/2 dl creme fraiche
Smelt sjokoladen, bland inn melis/vaniljesukker, ha i creme fraichen litt etter litt.
Eggedosis smørkrem:
100 g smør
200 g sjokolade
2 egg
100 g melis

Smør og sjokolade smeltes sammen og avkjøles. Egg og melis piskes til eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen og bland sammen. Må stå over nattet i kjøleskap før den kan brukes.
Hvit smørkrem:
100 g smør, romtemp.
100 g Flott matfett, romtemp.
600 g melis
1,5 ts vaniljesukker
3 ss sitronsaft

Ha smøret og bakefettet i en bolle og vist på høy hastighet. Sikt så i melisen og visp godt. Hell så i sitronsaften og visp godt til alt er blandet. Denne kremen egner seg til å farge.
Vanilla icing:
4 ss mel
3,5 dl melk, mel og smør kokes opp, rør til tykt, ha i bolle og avkjøl til 37 grader
3,5 dl smør, Lene bruker mellom 250 og 300 g
3,5 dl melis
1,5 ts vaniljesukker
Miks smør hvitt og ha så i melis, litt etter litt. Tilsett vaniljesukker. Så tilsetter man melk og melpuddingen. puddingen MÅ være avkjølt, ellers skiller icingen seg. Miks i 3-4 min, gjerne med stavmikser for å unngå klumper.
Amerikansk smørkrem:
1 barnekopp (ca 2 dl) sukker
1/2 barnekopp (ca 1 dl) vann
3 ss sirup som smeltes i kjele
3 egg og litt salt piskes stivt
500 g smørterninger has oppi
Sukkerblandingen avkjøles og piskes sakte inn i eggedosisen. Så tilsetter du smør litt og litt. Pisk det så skikkelig opp. Ved å tilsette kakao får man en kjempegod sjokoladesmørkrem.

lørdag 28. august 2010

Bergen, Hamar, Oslo og resten av mitt liv i korte trekk.

Bergen er min fødeby og jeg er nært knyttet til byen, som de fleste andre bergensere.

Likevel var det en tid hvor jeg ikke kunne komme meg fort nok unna byen. Det føltes som om man bodde i en liten tett bygd hvor alle visste hvem alle var og ingenting jeg gjorde slapp unna mine foreldre. Når jeg tenker etter så var det nok en god del opprør og hormoner som lagde de fleste problemene. Man er tenåring og tror man er ufeilbar og et supermenneske som aldri kan ta feil og skade av noen som helst. Jeg dro til Hamar som 19 åring og trodde gresset var grønnere på andre siden, (hihi, hvor feil man kan ta). Hamar var flott og jeg hadde mye moro med mine venninner der oppe. Etter ca 6 mnd dro jeg til hovedstaden som virket langt med attraktiv enn lille Hamar på det tidspunktet. Jeg ville jo vekk fra småbymentaliteten og Oslo virket veeeldig stor den gangen.

Jeg fikk meg en samboer og nye venner. Vi hadde det flott når vi kunne være oppe til langt på natt, lage boller midt på natten og sluke det meste vi kom over av feil mat til feil tid på døgnet. Jeg este ut og overhørte alt av sunn fornuft som kom fra både familie og bekjente. Jeg var fortsatt usårlig, trodde jeg. Vi fortsatte med vårt usunne liv og gjorde som vi ville. La meg si det sånn, jeg ble veldig sent moden. ;-)

Etter noen år som snylter på både samfunnet og mine foreldre skjønte jeg at tiden var inne for å ta affære. Jeg flyttet omsider til Bærum og begynte der å revurdere livet. Nå kan det selvsagt diskuteres hvor langt jeg har kommet, men jeg har nå personlig merket bedring i livet siden. Dessverre var det noe sent for kroppen, så jeg utviklet diabetes. Å gå ned i vekt føles som en umulighet, men klarer alle andre det, så går det vel for meg en gang også. En treningspartner hadde gjort seg, men men.. man får ikke alt her i livet.

Jeg bor i dag i Lier i nærheten av Drammen, har en snill partner, en stedatter, en katt og en hund. Et riktig A4 liv, som jeg tidligere bedyret at jeg IKKE skulle ha. Men, du verden så godt det er likevel.

Bergen, ja, Bergen savner jeg hver dag, men folka der kommer ofte på besøk, så jeg overlever å ha blitt østlending, enn så lenge. Kommer nok til å sette kurs mot byen mellom de 7 fjell en eller annen gang...

fredag 27. august 2010

Sjokoladekake og marsipankake med roser og diamanter

Her er noen av kakene jeg har laget. Alt fra de nekleste kakene til de mer avanserte vil bli vist frem her. Enn så lenge er jeg en veldig fersk kakebaker og dermed bærer kakene preg av dette ;-)


1. Kaken til høyre er en sjokoladekake med romglasur som jeg lagde til min bestemors 85 års dag. Kaken er veldig saftig, inneholder mange ingredienser og er ingenting for en på diett. ;-) Kaken holder seg i opptil en uke.


Ostekaken ved siden av har min kusine Eileen æren av. Den er forøvrig glutenfri og den beste ostekaken jeg har smakt.















2. Denne kaken laget jeg til min partners tante. Hun fylte 59 år og ble feiret på hytta i august 2010. Kaken er av sukkerbunn, vaniljekrem/krem 50/50, hjemmelaget jordbær syltetøy, banan og marsipan. Bunnen er dynket med søet fra fersken på boks. Den er nok i søteste laget, men veldig god likevel.

Diamantene er laget av isomalt og for anledningen bestilt via Internett, hos http://shop.diamondpartyconfetti.com/ . De har en svak karamell aktig smak som barna likte veldig godt. Kommer nok til å satse på å kjøpe inn utstyret etterhvert for å lage dem selv. Blir nok billigere i lengden. Isomalt er forresten sukkerfri søtingsmiddel laget av sukrose.

Rosene fikk en altfor stor knop, men det er kun min 2 gang. To av rosene er forøvrig laget av vår datter på 11 år. Det sier gjerne mer om hennes evner til kakedekorering enn mine, alderen tatt i betraktning ;-)












Pavlova

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Denne kaken er florlett og sprø, og smelter i munnen. Den er enkel å få til og virkelig delikat å se på. Jeg har ennå ikke opplevd at folk ikke liker kaken.
Marengsbunnen kan du gjøre ferdig lang tid i forveien og oppbevare den tørt. Pakk den inn i litt matpapir.
Rett før servering legger du på kremen og bærene. Både kremen og bærene kan varieres etter smak og sesong.
Det mine gjester har likt best er når jeg bruker krem og vaniljekrem blandet sammen (50/50). Jeg har brukt jordbær, bringebær og amerikanske blåbær. Vi er jo så heldige nå at man får tak i bær hele vinteren også. Likevel vil jeg påstå at kaken er mest en vår/sommer kake.
HUSK: ALDRI BRUK HERMETISERT ELLER FROSNE BÆR!!!
Bruker du hermetiserte bær må de renne fra seg til de er helt tørre. Fuktighet får kaken til å bli en våt pannekake.
Man kan variere med frukt som eks kiwi, mango, fersken, druer, pasjonsfrukt (litt), banan, eple osv. Kremen kan varieres med sitronsaft og skall el romkrem. Vet kaken finnes i en sjokolade versjon også, men den har jeg ikke prøvd ennå.

4 eggehviter - romtempererte (går fint ellers og)
1/4 ts salt
250 g sukker
2 ts maizenna
1 ts hvitvinseddik (evt bringebæreddik)

Fyll/topping:

2/3 pakke vaniljekrem
3 dl kremfløte - piskes
2 ss sukker
ca 300 g friske bær/frukt
evt 5 pasjonsfrukt

Dryss med melis like før servering for et penere utseende

Ha eggehviten i en helt ren og tørr bolle. Pisk dem sammen med salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og sukkeret oppløst.
Ikke visp for lenge, da blandingen blir kornete.

Vend inn siktet maizenna mel og eddik med en skje. Hell over på en bakeplate med bakepapir. Form til ønsket størrelse. Slik blandingen ser ut vil den også se ut når den m\kommer ut av ovnen. Den vil kun endre noe farge, til svak gyllen brun. Blandingen skal være ca 2,5 sm høy. Lag gjerne en liten grop i midten som mesteparten av kremen kan samle seg i. Kremen vil alltid flyte noe ut på kantene.

Stek kaken ca 1 time på 150 grader til den er sprø på yttersiden. Den skal som sagt være svak gyllen/lys kremfarge. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut og snu den forsiktig og legg den på et fat. (dette er orginalen, jeg tar den ut og lar den avkjøle seg ute)

Fordel ikke krem og bær før kaken er kald.
PS. Denne kaken er glutenfri

Pepperkakeformer

Jeg samler på pepperkakeformer. Når jeg er ute og reiser prøver jeg å finne noen som jeg ikke allerede har. Jeg legger ut en liste over hva jeg har etterhvert. Om noen har former de ikke bruker, så kontakt meg og vi kan gjøre en handel.

Bake tips og triks

Her vil jeg komme med noen tips og triks etterhvert som jeg finner ut av nyttige ting. Alternativt "stjeler" jeg tipsene fra andre nettsider jeg kommer over. La oss håpe jeg tilgis for dette ;-)



Krem


For å vispe krem uten å være redd for å lage smør, så tilsett litt sukker og bakepulver i fløten . Dette tipset er hentet fra Maddemums sin blogg.


Dulce Leche


Kok en boks med kondensert melk i ca 4 timer. Pass på å etterfylle med vann slik at boksen er dekket av vann til enhver tid.
Dette tipset er også hentet fra Maddemums sin blogg.













Smørkrem

Jeg bruker en spatel som først has i kokvarmt vann og som deretter tørkes av med et kjøkkenhåndlke. Dette gjør jeg for å hindre at kremen setter seg altfor godt fast og for at overflaten ikke blir blank og fin. Kakene er finest om man kan ha et jevnt underlag under marsipanen/fondanten. Gjenta prosessen med varmt vann og tørink for hvert strøk du tar med smørkremen. Dette kan gjøres med vanlig krem også.

torsdag 26. august 2010

Minne side for Andrè Pettersen


Min svoger Andrè Pettersen gikk uventet bort 17 mai i år. Meningen med dette innlegget er å hedre hans minne. Om noen har noe de vil ha lagt til her, så send meg en mail.


Andrè var en av de mest positive personene jeg vet om. Uansett hvor tøft han hadde det, så forholdt han seg positiv. Han stilte alltid opp for barna sine og var utrolig glad i dem og stolte av dem.
Han er dypt savnet!

mandag 23. august 2010

Paris

Jeg fikk til slutt opplevd Paris. Det har lenge vært min drøm. Man ser på filmer og drømmer seg bort. Paris skal liksom være romantikkens høysete. Det er mye ved byen som er både romantisk og flott. Må likevel innrømme at det er mange byer som jeg har likt bedre.

Med på turen var min partner Ida og hennes datter Karoline, samt min mor og hennes fosterdatter.

Vi bodde i Les Gobelins området. Kan virkelig anbefale dette stedet. Mange sjarmerende gater med like sjarmerende butikker. Om man spaserer opp Rue Mouffetard kan man på ca 30-45 min gå helt ned til begynnelsen av Latiner kvarteret, som jeg jeg også kan anbefale.



Fiskebutikkene rett og slett dekorerte med varene sine. Maten blir lagt frem på de flotteste måter. man kan ikke unngå å nyte synet av det. Vel og merke om man er like interessert i mat som meg.






Maten vi fikk på restaurantene var av blandet art. Jeg, min mor og min fostersøster var veldig heldige, mens Ida og Karoline nok var litt mer uheldige i sine valg.
En rett som er typisk fransk er en kald tomatsuppe som kalles Gazpacho. Retten er vel egentlig spansk, men den fås nå overalt. Jeg må innrømme jeg var litt skeptisk, men gud bedre for en fantastisk smak. Drømmer om retten fremdeles.
Stedet som skulle vise seg å være det viktigste p hele turen for jntene var Starbucks. Virkelig orginalt og ekte fransk hva?




Eiffel tårnet bød på en fantastisk utsikt. Det var høyt nok opp i 2 nivå kan jeg love dere. Kjente jeg fikk utfordret høydeskrekken, men det gikk bra. Ikke så mye verre enn Fløybanen hjemme i min fødeby Bergen egentlig. Anbefaler de av dere som planlegger et besøk i byen å bestille billettene på forhånd på internett. Da slipper man den altfor lange køen. Vær OBS på alle gateselgerne. De prøver å få dere til å kjøpe vanvittige mengder med Eiffel nøkkelringer i alle slags farger. Vær bestemt når dere sier nei.

Det er et must å få med seg Eiffel tårnet om kvelden. fra kl 23 er lysene tent og hvert 10 min skal lysene i tillegg blinke. Det var virkelig et skue. Det var til å med verdt å dra med seg trøtte barn så sent på kvelden.


Triumf buen fikk jeg bare så vidt sett, men greit nok.


Den er jo flott og majestetisk å se på, men siden vi skulle opp i Eiffel tårnet til det bestilte tidspunkt, gikk vi glipp av det. En annen gang...





Champs Elyses er oppskrytt. Ikke noe mer spennende enn Karl Johan på en travel lørdag. Egentlig kun en 4 felts motorvei på begge sider. Butikkene finnes og de er DYRE, veldig DYRE. Styr unna handlingen her.









Var i Madeleine området som er litt kosligere enn Champs Elyses, men også veldig dyrt. Her ligger bl.a. LaFayette shopping senteret. Tror den billigste t-skjorten kostet rundt kr 400. Moro å ha vært der da. Lå en utrolig flott butikk her i nærheten, Hediard. De solgte alt fra kandisert frukt som var en fryd for øyet, men som smakte grusomt, til vin, kaffe, te osv. Masse flott og masse godt.







Ladureè har også et utsalg her. Det var ikke lov å ta bilder der, men vi satte oss i restaurant avdelingen deres og snek til oss et bilde likevel. Kjøpte en liten eske med 6 makaroner. De små nusselige kakene er en fryd for øyet, men du verden så skuffet jeg ble av smaken. Forferdelig søtt og etter 3 stk ble jeg rimelig kvalm. Får heller prøve å pønske ut et fyll selv som kan gjøre dem mer attraktive for norske ganer. Franskmennene lager gjerne sine bryllupskaker av disse søste små kakene. De bygger dem opp i en pyramide fasong, som dere ser noen mindre utgaver av i bildet under.

Paris byr forøvrig på noen fantastiske matbutikker. De arrangerer utstillingene sine på en perfekt måte. Det er så mye vakkert å se på at jeg ble helt målløs. For ikke å snakke om vareutvalget deres. Ikke noe Rema og Kiwi å finne der nei. Vi her oppe i det kalde nord har jammen mye å lære.

Skal vi se, hva mer fikk vi med oss. En nesten selvfølge å få med seg når man har med barn er jo Euro Disney parken da. Det var et stykke med tog litt øst for Paris, men med det gode undergrunns-og tognettverket, så var det ikke noe problem å finne frem. Toget stopper mer eller mindre rett utenfor parken.

Her var kostbart, men nesten verdt det. Stor og fin park som vi dessverre fikk oppleve i øsende regnvær. Vi lot selvsagt ikke litt vann stoppe oss, så var der frem til det stengte. Fikk med oss masse shopping, å bli fortografert sammen med Mikke og Minni og ikke minst fikk vi med oss den fantastiske avslutingen. Da var det en parade med mange av de kjente Disney figurene som Mikke, Minni, Langbein, Pluto, Snipp og Snapp og mange flere. Til slutt avsluttet de det hele med et utrolig fyrverkeri som lyste opp slottet.


Det som var litt skuffende var at figurene ikke gikk rundt og hilste på folk slik som de gjør i Orlando i USA. Ikke så vi noen prinsesser heller.

Et par dager etter tok vi turen til Asterix parken. Denne parken passet nok ungene best tror jeg. Den var mindre og færre folk, men absolutt nok folk.
Men først, bare for å forklare noe veldig viktig. Skal man noen gang ta turen hit, så beregn god tid. Jeg var blitt fortalt at parken lå i Paris, ikke langt fra sentrum, hvilket viste seg være veldig feil. Det var faktisk veldig få franskmenn som visste hvor parken var. Parken ligger, om jeg husker riktig, vel en times togtur utenfor Paris. Når man så kommer frem til endeholdeplassen må man ta en shuttle buss til selve parken. De bussene gikk ikke akkurat ofte. Jeg var rimelig sur og oppgitt da vi omsider kom frem, men humøret steg i det vi kom innenfor porten. Det var utrolig koselig laget og ikke minst masse å kjøpe.

 
Her var det statuer av alle karakterene overalt, noen av dem viste seg å være levende også gitt...se under
 
 



 Riktig plassering av en prinsesse...
Noen av oss hadde virkelig egnet seg mer som en statue, hva??? ;-)


Ser ut som Asterix og Obelix var her før oss gitt... 
Dessverre var Idefix ute på luftetur da vi besøkte huset hans...
Heldigvis var gutta boys hjemme da...

Nei nei, du kan ikke få med deg steinen hjem Karoline. Greit med de små fra Hellas, men et sted går grensen.... ;-)
Bare ikke dett i gryten du også....

Vi fikk med oss et fantastisk delfin show når vi var der. Dette er virkelig å anbefale. Nydelige dyr og utrolig samkjørte med trenerne. Man kunne nesten se at dyrene likte seg.

Begynner man å få nok kanskje? Det ble noen lange dager og vi var alle godt fornøyde da vi dro tilbake til leiligheten.

Vi fikk bo i leiligheten som jobben vår har i Paris. Leiligheten var ikke så stor, men det holdt til oss. Koselig og sentral var den nå. Han som styrte med leiligheten viste seg å være flott å bruke som guide i alle fall. Uten ham og kartene våre, så hadde vi gjerne vært der ennå...



Vi skal tilbake en gang, men da blir det nok uten barna. De ønsker seg Syden i stedet. Forståelig nok.

Snipp, snapp, snute...