mandag 13. februar 2012

Basilikum

Basilikum (Ocimum basilicum)

Nok en av mine favoritter. Min nevø kunne antakelig spist en hel plante naturell.  Bruker den ofte i salater og til pasta. Den er spesiellt egnet til pesto.

Det finnes mange varianter som kan brukes i matlaging. Den mest brukte av dem har dypgrønne blader med en karakteristisk duft som kan minne litt om kløver. Bladene er store, lett bøyd og svakt taggete. De brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig og mild og tilfører de fleste retter en herlig duft og smak.
Den har en særegen duft, så nybegynnere bør bruke den forsiktig, ellers kveler den all annen smak. Den er en av de urtene som får sterkere smak når den varmes opp. Resultatet blir best når den tilsettes mot slutten av koketiden.

En annen basilikum type som er mye brukt nå for tiden er Thai basilikum (til høyre på bildet). Den har spissere blader enn vanlig basilikum. Fargen er mørkere grønn og har ofte et islett av sort. 
Den har en smak som minner om anis, den er søtlig og duften er en blanding av lakris og mynte. Sammen med koriander er thaibasilikum obligatorisk i det asiatiske kjøkken, og er ofte brukt i wok og supper.  

 Veldig få er imidlertid klar over at fersk basilikum er nydelig som te . Thai-basilikum, som har anissmak, er en av de beste ferske te-urten av alle. Også fersk sitronbasilikum og fersk vanlig basilikum er veldig gode i te, gjerne i blandinger. Se lenger ned for oppskrift på te.




Rød basilikum er ganske lik vanlig grønn basilikum med unntak av fargen. Den er som navnet sier rød på farge. Den vokser villt i Asia, men allerede for godt 2000 år siden ble den innført til Hellas (Grækenland).
Brukes mest i middelhavskjøkken, oljer og marinader. Tomatretter. Salater. Alle typer kjøtt og stekt fisk. Gryter, pasta og pizza. Litt sterkere enn grønn Basilikum, fin som garnityr. Grønnsaker.

Basilikum foretrekker en varm vokseplass, et sted som er beskyttet mot vind og kulde. Som en del andre krydderurter trives den godt i en lett humusrig jord. Selv om den skal vokse på en lun plass, kan den ikke tåle å få det for tørt.

Basilikum, uansett type, passer til det meste og er , som sagt, hovedingrediens i den klassiske italienske sausen pesto. Den brukes i tillegg mye i pastaretter - og spesielt i tomatsauser. Basilikum smaker nydelig sammen med tomater og myke oster, som for eksempel mozzarella, fetaost og chèvre. Basilikum passer også veldig godt i desserter: prøv finhakket basilikum over en frisk fruktsalat.

Litt info fra Urteguiden:

Hører naturlig hjemme i India, Midt-Østen og på noen øyer i Stillehavet. Den er blitt dyrket i middelhavsområdet i tusenvis av år. Først i det 16. årh. kom urten til Vest-Europa sammen med krydderselgerne, og europeiske nybyggere hadde den med til Amerika og Australien.
Navnet basilikum er angivelig en avledning av det greske Basilikon phuton, som betyr "kongelig urt", og det hevdes at den vokste rundt Jesu grav etter oppstandelsen. Noen gresk-ortodokse kirker bruker den i fremstillingen av vievann, og man setter potter med basilikum under alteret.
Smertestillende, krampeløsende, beroligende ved nyre- og blærelidelser, gir gode resultater ved nervesvekkelser, fremmer melkedannelsen, er god ved vondt i magen, hudavskrapinger og rifter. Basilikumblader i maten virker bra for fordøyelsen, og hvis du drypper noen dråper basilikumolje på ermet og inhalerer dem, kan det hjelpe mot tretthet. Har du behov for å piffes opp, kan du lage en forfriskende basilikum-bade-eddik, som også virker antiseptisk.
Brukes også i matretter, supper, sauser og salater. Den har en særegen duft, så nybegynnere bør bruke den forsiktig, ellers kveler den all annen smak. Den er en av de urtene som får sterkere smak når den varmes opp. Resultatet blir best når den tilsettes mot slutten av koketiden.
Tilberedelse: Som krydderurt brukes planten frisk eller tørket. Til en kopp te brukes 2 ts tørket urt til en kopp kokende vann. La det trekke i 10 min. 3 kopper daglig.

1 kommentar: