onsdag 26. januar 2011

Mandelmel

Jeg har prøvd å lage mandelmel selv og det gikk forsådvidt greit. Først grovhakket jeg mandlene. Brukte så en stavmikser med tilhørende bolle med lokk. Merket bare at mskinen slet litt, så den striket litt mot slutten. Ble nok litt tungt. Ikke ble resultatet helt finmalt heller. Konklusjonen er derfor, bruk en foodprosessor til jobben, evt en ordentlig mandelkvern. Jeg tok ikke av skallet heller, noe jeg burde gjort. Jeg brukte melet til å lage macarons. De ble greie de, men som sagt, uten skal hadde de blitt enda finere.
Neste gang kommer jeg nok til å kjøpe frediglaget mel.

For personer som av ulike grunner ikke vil eller kan spise hvetemel, kan mandelmel være redningen. Mandelmel er finmalte avskallede mandler, og kan brukes i baking og matlaging av alle som ønsker å spise sunt. Mandelmel gir svært lav blodsukkerstigning, og er dermed godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret.
Lavglykemisk mat gir jevnere energi og humør, samt bedre fettforbrenning. Med Mandelmel er det enkelt å lage lekre og næringsrike bakverk med mindre kalorier.
Funksjonell mat sitt mandelmel inneholder de samme gode fettsyrene som mandler, men i mindre mengder. I mandelmelet er over 80% av fettet fra mandlene fjernet ved kaldpressing, for å gjøre det bedre egnet som mel. Dette gjør at kaloriinnholdet blir redusert med hele 53% i forhold til vanlig mandelmel. Holdbarheten blir også bedre. Deres mandelmel holder seg i ett år ved oppbevaring i originalemballasjen.
Mandelmel har et høyt innhold av mineraler, bl.a. magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. Innholdet av proteiner er også høyt, hele 40%.
  • Lav GI
  • Lite karbohydrater
  • Naturlig glutenfritt
  • Høyt proteininnhold
  • Rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter
Næringsinnhold

100 g mandelmel gir:
293 kcal
40 g protein
8 g karbohydrat
11 g fett, herav 1 g mettet
33 g kostfiber

Baking med mandelmel

Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. Gluten gjør det mulig for gjærbaksten å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca 5-10%.
I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet, men fordi mandelmelet har så høyt fiberinnhold vil det suge mer væske, opptil dobbelt så mye som annet mel. Du bør derfor redusere mengden mandelmel til 50-60% av opprinnelig mengde mel, eller øke væskemengden i oppskriften. Vær oppmerksom på at bakverk med 100% mandelmel vil henge dårligere sammen enn bakverk med hvetemel. Et tips er å tilsette et bindemiddel som fiberhusk eller johannesbrødkjernemel.

Her får man kjøpt det: http://www.mamut.net/funksjonellmat/shop/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar