onsdag 26. januar 2011

Ulike sukkererstatninger

All info som legges inn her må tas med forbehold da jeg kun har hentet informasjonen fra ulike nettsider som virker seriøse. 100 % sikker kan jeg dog ikke være.


GI (glykemisk index) er et tall som sier hvor mye blodsukkeret ditt stiger når du spiser en  matvare)  til sammenligning har vanlig sukker GI=70.

Erythritol er et sukkeralkohol som utvinnes fra frukt. Det ser helt ut som vanlig sukker, men er kun 80 % så søtt som sukker (noe som i de fleste tilfeller er nok). Sukrin er et varemerke en norsk importør har satt på Erythritol. Sukrin finnes også i pulverform og erstatter til dels melis . Skal den brukes i glasur anbefales det å blande 50/50 med vanlig melis for å få riktig konsistens.  Det inneholder ingen kalorier, men har sukkerets konsistens og knaser i tennene på samme måte. Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.Erythritol finnes naturlig i eks. pærer, meloner og sopp. Sukrin har samme volum som sukker. Dvs at 1 dl sukrin tilsvarer 90 gram. Sukrinmelis derimot tilsvarer 70 gram. mengden Sukrin bør ikke utgjøre mer enn 1/5  el ca 20 % av den totale mengden ingredienser.  Dvs i en bolledeig på 1 kg blir det 100 g sukrin. Hvis en oppskrift har mye sukker kan man benytte annen type søtningsmiddel som brunt sukker el honning. Om man er usikker anbefales det å prøve 50/50 forhold mellom sukrin og sukker og så får man deretter prøve seg frem. GI= 0
Ved bruk av gjær vil deigen bruke lengre tid på å heve seg. Den vil imidlertid heve mye i ovnen. Bruk vanlig gjær, ikke den røde typen for søt bakst.
Sukrin er betegnet som karbohydrater, men oppførerer seg ikke som vanlige karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilt ubrukt gjennom urinen. Du trenger derfor ikke telle med Sukrin når du teller karbohydrater. Dette gjør Sukrin velegnet ved lavkarbo-kosthold, og for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater.
Candidasoppen kan ikke nyttiggjøre seg av Sukrin.
Her fines mer info om sukrin: http://www.funksjonellmat.no/sukrin-om.php
http://www.funksjonellmat.no/sukrin-baking.php
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=19361
http://www.mamut.net/abchelsekost/subdet424.htm (her er også noen oppskrifter)


Her kan man kjøpe Sukrin samt andre lavkarbo produkter: http://www.mamut.net/funksjonellmat/shop/
http://www.okosjokolade.no/alternativer-til-sukker/sukrin.html
http://www.x-life.no/ds_product_info.php/products_id/1080




Stevia er en plante som vokser i Syd-Amerike og der bladene males opp til et pulver som er ekstremt søtt. Det er faktisk 300 ganger søtere enn sukker. En teskje tilsvarer 0,5 kg sukker. GI=0
Stevia har ingen kalorier eller karbohydrater, gir ikke hull i tennene, og endrer ikke blodsukkernivået. Det kan stekes, bakes, kokes og erstatte sukker i nesten alle sammenhenger.
Stevia finnes også i dråpeform tilsatt smak som vanilje, sjokolade, hasselnøtt og karamell


Stevia har så langt ikke blitt tillatt i Norge da noen har ment at det nedsetter forplantningsevnen hos menn. Men Stevia er tillatt i de mest folkerike land i verden så jeg antar at det er lite hold i et slikt argument.


Her kan du kjøpe produktet rimeligst (av mine funn i alle fall):
På samme side er også en filmsnutt fra NRK om produktet.


Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker (sukrose).
Fruktose eller fruktsukker er et enkelt sukker, et monosakkarid, som sammen med glukose utgjør sakkarose eller vanlig rørsukker.
Stoffet skiler seg fra glukose ved at det er en ketose, det vil si har en keton som funksjonell gruppe.
Fruktose er et 100% rent naturprodukt og en naturlig erstatning for sukker. Fruktose fører til lavere blodsukkerstigning og gir langvarig energi.
  • Fruktose finnes i all frukt, bær og honning.
  • Fruktose har lav glykemisk indeks (GI). GI beskriver hvordan en matvare påvirker blodsukkernivået. Druesukker har en GI på 100, vanlig sukker har ca. 70, mens fuktose kun har 19. Dette betyr at fruktose:
    • omsettes langsommere i kroppen enn vanlig sukker,
    • fører til mindre svingninger i blodsukkernivået, og dermed også sultfølelsen.Fruktose bruner fortere enn vanlig sukker (karamelliserer ved 100 grader).
  • Fruktose egner seg ikke ved for lavt blodsukker (føling).
Les mer her: http://www.fedon.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=234
http://www.dagbladet.no/dinside/2005/08/02/439037.html
http://www.snl.no/fruktose


Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen.


Splenda er laget av sukralose som er framstilt av sukker, og inneholder lite kalorier, men er 600 ganger søtere enn sukker. Sukralose ble første gang fremstilt i Storbritannia i 1976, og har vært benyttet i matvarer i snart 30 år. Nå tror svenske forskere at stoffet kan være kreftfremkallende[trenger referanse]. Deler av sukkermolekylene erstattes med kloratomer i en kjemisk prosess, klororganiske stoffer kan føre til mutasjoner, kreft og skader på forplantningsorganene
http://no.wikipedia.org/wiki/Sukralose


Personlig synes jeg at Splenda er helt ok på smak og brukte det frem til jeg fikk vita eat produktet gjennomgår en del ikke helt ufarlige prosesser før det ender opp på bordet i en del hjem. Det tilsettes b.la. klor. Så vidt jeg vet er ikke klor det beste for kroppen, så nå styrer jeg unna. Dere kan lese mer om dette ved å søke på nettet.


Aspartam er et kunstig, ikke-karbohydrat-type intenst søtningsstoff. Aspartams systematiske navn er aspartyl-fenylalanin-1-metyl ester. Stoffet er et dipeptid sammensatt av aminosyren asparaginsyre og en modifisert (metylert) utgave av den essensielle aminosyren fenylalanin. (Fenylalanin-molekylene er ved forbehandling med metanol omformet (forestret) til fenylalanin-1-metyl ester.) Søtningsstoffet kom på markedet i 1981 og har en relativ søthet på 200, noe som betyr at det er 200 ganger søtere enn vanlig sukker som har en relativ søthet på 1,0.[1]
EU har gitt aspartam E-stoffnummer E951.[2] Aspartam benyttes i et stort antall næringsmidler og er et av de vanligste søtningsmidlene i bruk. Det er derimot dårlig egnet til baking, da molekylet ikke er varmestabilt.
http://no.wikipedia.org/wiki/Aspartam


Aspartam er forsøk koblet opp mot en mengde sykdommer, men om det stemmer vet ikke jeg. Dere kan jo gjøre dere opp en mening etter å ha lest disse artiklene:
http://www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen
http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/livsstil/aspartam-kunstig-sotningsmiddel-13246.html
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.6217715
http://www.dagbladet.no/dinside/2007/06/22/504266.html
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=162708


Yacon sirup er presset av roten til Yaconplanten som vokser i Sør-Amerika mellom Colombia og Argentina. Yacon har blitt brukt som nytteplante der siden Inkatiden, og roten er en av naturens beste søtningsmidler: Mer info her: http://superlivsstil.blogspot.com/2010/10/yaconsirup.html
  • Roten har et høyt innhold av frukto-oligo-sakkarider (FOS),  noe kroppen ikke har enzymer til å fordøye. FOS går dermed ufordøyd gjennom kroppen og gir dermed Yacon sirup et naturlig lavt kaloriinnhold.
  • Siden store deler av sukkerinnholdet i Yaconroten er FOS vil Yaconsirup knapt nok påvirke blodsukkeret i det hele tatt, og den egner seg dermed ypperlig for diabetikere.
  • FOS er et godt probiotikum. Det betyr at den ufordøyde FOSen ender opp som mat for de "gode" tarmbakteriene og stimulerer den naturlige tarmfloraen. En god tarmbakterieflora er svært viktig for et godt immunforsvar opptak av næringsstoffer og god helse generelt.
  • GI=3
I store deler av Sør-Amerika spises Yaconroten som en frukt (ved å skrelle den og spise den naturell, oppdelt i salater, stekt, kokt eller som konsentrert sirup), og har også blitt brukt som søtningsmiddel der i mange generasjoner. Yacon har også vært brukt i en årrekke i flere andre land i Sør Amerika og i USA. Yaconsirup er likevel ennå ikke godkjent som næringsmiddel av Mattilsynet i Norge, og selges derfor ikke som menneskeføde. Hva du velger å bruke den til er opp til deg.

Rått yacon pulver kommer også fra yacon roten, men her er den tørket og malt til pulver. GI=5.

Denne kan kjøpes her: http://www.okosjokolade.no/alternativer-til-sukker/yaconsirup.html
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Yacon-Power-Yacon-Powder-8-oz-227-g/9332?at=0




Jeg har personlig ingen erfaring med dette produktet, men har sett at en del oppskrifter inneholder det.






Agavesirup (ofte også kalt agavenektar) blir utvinnet av agave-planten som blir dyrket blant annet i Mexico. Denne blir, i følge Wikipedia, ofte feilaktig kalt en kaktus, men er nærmere beslektet med lilje- og amaryllisfamilien. Wholesome Sweeteners agavesirup er ca. 25% søtere enn vanlig sukker, og består av fruktose (76%) og glukose (21%). På grunn av det lave innholdet av glukose har agave en relativt lav glykemisk indeks (GI) på 25-39 mot vanlig hvitt sukker med GI=68 og druesukker med GI=100. Når den i tillegg smaker søtere enn sukker vil man også oppnå samme søtsmak ved å bruke mindre mengde. I konsistens er den mer flytende enn honning, og kan lett helles av flasken.


Personlig har jeg ikke noen erfaring med produktet, men jeg synes ikke dette bør brukes av de som skal gå på lavkarbo fordi det er masse fruktose i den. Furktose har som kjent masse karbo i seg. 


Denne kan kjøpes her: http://www.okosjokolade.no/alternativer-til-sukker/agavesirup.html


Mer info her: http://superlivsstil.blogspot.com/2010/10/agavesirup.html





Kokospalmesukker (ofte også kalt bare palmesukker) er den krystalliserte nektaren til kokospalmens blomster.
Kokospalmesukker er også veldig miljøvennlig, siden kokosnøttpalmene produserer 50-70% mer sukker per kvadratmeter enn sukkerrør gjør, mens den bare bruker en femtedel av ressursene. Kokospalmesukker har faktisk blitt anerkjent som det mest bærekraftige søtningsmiddelet i verden.
Palmesukkeret blir laget ved å la nektaren til blomstene koke inn til en tykk sirup og deretter blir sirupen krystallisert. Dette er altså ikke en rå søtning, men den har en del næring likevel siden den ikke er har gjennomgått så mange prosesser som f.eks. hvitt rørsukker. Palmesukkeret inneholder store mengder kalium, magnesium, sink og jern, samt vitamin C og flere B-vitamin.
Palmesukker har bare halvparten av GI'en til rørsukker, altså ca. 35, men det er likevel ganske høyt for de som må være påpasselige med enten blodsukker eller bare har lav terskel for hva man tåler av søtt.
Smaken på kokospalmesukker er kjempegod, det smaker karamell og er veldig søtt. Du bruker like mye mengde som vanlig sukker og etter det jeg har erfart oppfører den seg ganske likt som sukker ved baking osv.
Bjørkesøt - xylitol er et naturlig søtstoff som utvinnes bl.a. fra bjørk. det finnes naturlig i grønnsaker, frukt og løvtrær. Vi produserer selv xylitol i stoffskiftet vårt. GI=7.
Smaker søt, ligner mye på sukker i smak, mer enn sukrin
Her får dere tak i xylitol: http://www.iherb.com/search?kw=xylitol
 
-Yaconsirup og yaconpulver gir best smak i rå sjokolade (se her, her og her), rå kaker og godiskuler, rå kakao, rå sjokomelk, te og rå is.
Sukrin fungerer bra i bakst, rå kaker og som søtning i hjemmelaget syltetøy.
Bjørkesøt er Superlivsstil's favoritt som strø på havregrøten, samt hvis du vil kose deg med en bananpannekake med kokosolje og bjørkesøt.
Stevia  dråper er godt å søte drikker som kakao og te med, eller for en ekstra søtning og vaniljesmak i sjokolade og kaker.


Mesquitepulver/-mel kommer fra belger som vokser på trær i Sør-Amerika. Belgene og frøene inni blir tørket og malt til pulver. Belgene har søtsmak som også pulveret får og mange sier det smaker malt, andre synes det smaker brent karamell hvis du smaker på pulveret alene. Når man bruker mesquite i mat forsvinner den bitre/brente smaken.
Mesquite vært brukt i århundrer av de innfødte i landene, både til matlaging og medisin.
Frøene inni belgene er svært proteinrike, melet inneholdet 11-17% protein. Mesquite har også høyt innhold av aminosyren lysein som mange andre kortsorter mangler, og kan derfor brukes som erstatning for annet mel i små mengder.


Mesquite er også en god kilde til mineraler som kalsium, mangan,jern og sink. Mesquitemelet inneholder fruktose som kan bearbeides uten insulin og oppløselige fiber, absorberes sakte og øker ikke blodsukkeret ditt. Faktisk viser medisinske studier at mesquitemel kontrollerer blodsukkeret på en svært effektiv måte hos de som har som har diabetes.


Mesquite har utrolig mange bruksområder. Superlivsstil bruker det i både smoothies, sunne godterier og vanlig mat.
- Bruk det som søtning i sjokolade, godiskuler, is og annet. Smaker litt annerledes enn yacon og lucuma, hun bruker ofte en blanding av disse.
- Ha 1 ss eller mer om du vil, i smoothien din, gir både proteiner og bra med fiber. Faktisk gir 2 ss mesquite nesten 1/4 av daglig anbefalt fiberinntak- ikke verst!:)
- Prøv å blande noen teskjeer mesquite og litt vaniljepulver i havregrøten din neste gang, du trenger ikke mer søtning enn det.
- Bland litt inni tomatsaus/gryte, gir en herlig smak og nøytraliserer den syrlige smaken kokte tomater lett får.


Superlivsstil kjøper Navitas naturals sin mesquite, hos iherb.com.


Lucuma er en søt frukt som kommer fra Peru, Chile og Ecuador. Frukten spises ikke som den er siden fruktkjøttet har konsistens som ligner på hardkokt eggeplomme. Den blir i stedet tørket og malt til pulver eller purè. I disse landene har den vært brukt som naturlig søtningsmiddel i tusenvis av år. Lucuma er svært populær som ingrediens og søtning i iskrem i disse områdene, mye mer populær enn vanilje.


Lucuma har svært lavt syreinnhold og inneholder også lite sukker og derfor påvirker den blodsukkernivået ditt minimalt. Den har også masse vitaminer og mineraler, spesielt B3, andre b-vitaminer og mineraler. Lucuma er en god kilde til karbohydrater og har et høyt innhold av betakarotener og jern, kalsium og fosfor.
Lucuma har en mild og god fruktig søtsmak og er god i smoothies, desserter, iskrem, sjokolade og annen sunn, hjemmelaget godis. Du kan også strø pulveret over grøt eller frokostblanding om du vil.
Jeg har som sagt ikke erfaring med de fleste av produktene, men jeg håper dere har fått så pass informasjon at dere kan gjøre dere opp egne meninger.
Her en link som forklarer litt mer om noen av søtningsmidlene:
http://www.drikkeglede.no/kunstige_sotstoffer/

3 kommentarer:

  1. Krav om kommentar ødelegger muligheten for å lese det jeg egentlig ville.

    SvarSlett
  2. Det var Blogspot som hadde gitt bloggen nytt grensesnitt, men jeg har nå gått tilbake til det gamle. Håper det ordner saken for deg.

    SvarSlett