mandag 7. november 2011

Slik ser du om egget er friskt

Jeg kom over en artikkel på http://www.dinside.no/ som var ganske nyttig. Har nemlig fått dette spørsmålet en del ganger, men har ikke klart å gi et detaljert svar. Derfor gir jeg dere linken her: http://www.dinside.no/881192/slik-ser-du-om-egget-er-friskt

Tar også med et lite utdrag her:

Fyll en gjennomsiktig bolle med vann.

Et ferskt egg vil legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale, mens et gammelt egg som du ikke bør bruke vil stå vertikalt, og nesten flyte.

Trikset kan også brukes dersom du skal lage mat med rå egg, eller stivpiske hvitene, da vil du helst at de skal være så friske som mulig.
Et annet alternativ for å se hvor ferskt egget er, er å knekke det ut på en flat overflate, for eksempel nederst i en stor bolle, på en stekepanne eller på en tallerken. Eggehvitten er nemlig todelt, noe er fast, nærmest geléaktig, mens resten er rennende. Jo ferskere egg, jo tydeligere er forskjellen; og jo større del av eggehvitten er fast.

Er egget råttent, vil du lukte det. Det er ingen tvil. Vi lover.

Norske egg er like gode og trygge å spise i flere måneder etter at de har gått ut på dato. Det viser undersøkelser Nofima har gjort. Så lenge eggene oppbevares under 12 grader, holder de seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. De oppfordrer norske forbrukere til å ta stemplingsdatoen på egg med en klype salt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar