fredag 27. august 2010

Pavlova

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Denne kaken er florlett og sprø, og smelter i munnen. Den er enkel å få til og virkelig delikat å se på. Jeg har ennå ikke opplevd at folk ikke liker kaken.
Marengsbunnen kan du gjøre ferdig lang tid i forveien og oppbevare den tørt. Pakk den inn i litt matpapir.
Rett før servering legger du på kremen og bærene. Både kremen og bærene kan varieres etter smak og sesong.
Det mine gjester har likt best er når jeg bruker krem og vaniljekrem blandet sammen (50/50). Jeg har brukt jordbær, bringebær og amerikanske blåbær. Vi er jo så heldige nå at man får tak i bær hele vinteren også. Likevel vil jeg påstå at kaken er mest en vår/sommer kake.
HUSK: ALDRI BRUK HERMETISERT ELLER FROSNE BÆR!!!
Bruker du hermetiserte bær må de renne fra seg til de er helt tørre. Fuktighet får kaken til å bli en våt pannekake.
Man kan variere med frukt som eks kiwi, mango, fersken, druer, pasjonsfrukt (litt), banan, eple osv. Kremen kan varieres med sitronsaft og skall el romkrem. Vet kaken finnes i en sjokolade versjon også, men den har jeg ikke prøvd ennå.

4 eggehviter - romtempererte (går fint ellers og)
1/4 ts salt
250 g sukker
2 ts maizenna
1 ts hvitvinseddik (evt bringebæreddik)

Fyll/topping:

2/3 pakke vaniljekrem
3 dl kremfløte - piskes
2 ss sukker
ca 300 g friske bær/frukt
evt 5 pasjonsfrukt

Dryss med melis like før servering for et penere utseende

Ha eggehviten i en helt ren og tørr bolle. Pisk dem sammen med salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og sukkeret oppløst.
Ikke visp for lenge, da blandingen blir kornete.

Vend inn siktet maizenna mel og eddik med en skje. Hell over på en bakeplate med bakepapir. Form til ønsket størrelse. Slik blandingen ser ut vil den også se ut når den m\kommer ut av ovnen. Den vil kun endre noe farge, til svak gyllen brun. Blandingen skal være ca 2,5 sm høy. Lag gjerne en liten grop i midten som mesteparten av kremen kan samle seg i. Kremen vil alltid flyte noe ut på kantene.

Stek kaken ca 1 time på 150 grader til den er sprø på yttersiden. Den skal som sagt være svak gyllen/lys kremfarge. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut og snu den forsiktig og legg den på et fat. (dette er orginalen, jeg tar den ut og lar den avkjøle seg ute)

Fordel ikke krem og bær før kaken er kald.
PS. Denne kaken er glutenfri

2 kommentarer:

  1. Denne kan trygt anbefales..namnam
    Var så heldig å få smake denne.
    Flink du Anne :)

    SvarSlett
  2. hehe, takk takk, så ut som den falt i smak ja. Blir spennende om 2 uker da... Gleder meg til resultatet av den bursdagskaken....

    SvarSlett