Jeg har innimellom kommet over oppskrifter som inneholder Vinsten. Dette er et produkt som gjør at eks eggehviten får mer volum og blir fastere i konsistensen når den piskes. Dette produktet kan man faktisk få tak i på apotekene her i landet. Produktet er ikke så mye brukt i Scandinaviske oppskrifter, men Amerikanerne bruker det mye. Det engelske navnet er Creme of Tartar. Svenskene kaller det Kremotartari.
Iflg Manuele hos http://www.passionforbaking.com/ kan Vinsten erstattes med noen dråper sitron ved baking, spesiellt ved bruk i marengs eller glasur.
Har funnet litt info om Vinsten på nettet som jeg kan dere med dere, dog mest på svensk.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vinsten :
Kaliumvätetartrat är det systematiska namnet på vinsten (engelska: cream of tartar), ett salt av vinsyra.
Framställning
Vinsten får man som en restprodukt vid vinframställning. Vinsyran i vinet reagerar med det kalium som kommer från vindruvan och bildar små saltliknande kristaller. Dessa uppstår framförallt när vinet kyls, och en del vintillverkare kyler därför vinet innan buteljering och filtrerar bort vinstenen. I viner av högre kvalitet vill man dock undvika all filtrering så mycket som möjligt, och därför kan man hitta kristallerna i botten av dessa flaskor, vilket alltså inte är något fel, utan tvärtom ett kvalitetstecken.
Vinsten är inte samma sak som vinsyra. Vinsten uppstår från vinsyra, men vinsyra kan även framställas på annat sätt.
Användning
Vinsten kan användas vid matlagning men förekommer nästan aldrig i svenska recept, dock är inte ovanligt utomlands. Framförallt används det tillsammans med bikarbonat som jäsmedel (syran reagerar med bikarbonaten och ger jäsningseffekten). Ett annat knep är att tillsätta lite vinsten när man hårdvispar äggvitor för att ge mer volym och ännu fastare konsistens. Den används även som konsistensgivare till godis och glasyrer. Vinsten lär även ha en viss konserverande verkan och användes förr i inläggningar, idag finns dock betydligt bättre konserveringsmedel.
Vid sidan om matlagning används vinsten även som betmedel vid växtfärgning av bland annat garn.
http://www.itmab.nu/vin-sten.htm : trykk på linken, dette handler om vinfremstilling
http://www.recepthjalpen.se/vinsten.html : trykk på linken
plutselig vet jeg mer om creme tartar:) takk
SvarSlett