mandag 24. januar 2011

Vaniljeekstrakt

Dette innlegget er funnet i bloggen til Sweets to Share http://sweets2share.blogg.no/1285912740_vaniljeekstrakt_.html Tillatelse er innhentet fra bloggeren.

Vanilje er et nydelig krydder og en herlig aroma. Den inneholder over 100 smaker, og er fyldig, mild og søt..
Vaniljesukker er laget av vanelin og inneholder kun tre av vaniljens komponenter.  Ved å lage din egen ekstrakt og benytter det i dine kaker, desserter og is vil du merke dine bakverk blir av en helt annen smaksopplevelse.

Dette er en oppskrift på en sterk ekstrakt som skal stå i 4 måneder. Etter 4 måneder er den klar og jeg kan spe den ut med 3.5 dl vann for å få senket alkohol %. Ferre stenger til samme mengde vodka blir en ekstrakt du skal bruke som den er uten å spe ut med vann.
Vodka er den mest brukte basen for ekstrakt. Her har jeg fylt et norgesglass med 1 liter vodka.

Vaniljestenger er dyrt her i landet. Derfor kjøpte jeg fra Vanilla Products USA, som har utsalg på ebay.com
Grade B stenger er 2 sortering, og er de som er mest brukt i ekstrakt. De blir grade B fordi de ikke er "pene" nok men smaken er helt forteffelig.
For å få en fyldigere smak blander jeg 50/50 Thaitian og Madagascar stenger. De er litt forskjellige i smak ettersom de vokser i to vidt forskjellige landskap.12 Madagascar
12 Thahitian
1 liter vodka
om 4 måneder tilsettes 3.5 dl vann

eller

7 madagascar
7 Thahitian
1 liter vodka
og den skal ikke spes med vann.
Del stengene midt over, og deretter splitt de på langs og åpne de så frøene kommer i kontakt med vodkaen.
Plupp de i krukken eller tre de ned i eventuelt en flaske om du bruker det.
Skru godt til og rist det god. Plasseres i et kjøkkenskap så du ikke glemmer å riste en gang i uken. Krukken skal ikke stå i lys.

Flaskene  på bildet over er resten av min siste venning, der ser du hvor mørk og fin ekstraktet blir under lagring. Da jeg tok det over på flasker puttet jeg noen av stengene fra glasset i flasken så prosessen kan fortsette.

Sett dato på krukken eller merk av i din almanak, og så lar du det hele stå urørt å godgjøre seg i minst 8 uker. Da kan du finne  en liten egnet flaske og ta en vaniljestang fra glasset og og litt ekstrakt , så du har å bruke noen uker.
Resten av vaniljeekstraktet lar du stå og kose seg noen uker til mens du bare stjeler litt ved behov.  Denne skal jeg la stå til julebaksten, ca 4 måneder, før jeg heller  alt på småflasker.

1 ts vaniljeekstrakt erstatter 1 ts vaniljesukker i alt du lager av bakverk, kremer, desserter og is. (PS. Ikke alle som er enig i dette. Noen ville tilsatt mer vaniljepulver. Essens er visstnok mer lik på smak enn pulveret er.)

Alkoholen fordamper med 50 % i kokte og stekte kaker osv.

MMMMMMMmmmmmmm ! det er detaljene som lager helheten .

Om noen har noen innvendinger er det bare å skrike ut. Det er ikke alle som er enige at ekstrakt kan lages som dette. Noen mener ekstrakt er oljen man sitter igjen med når selve vaniljestangen er malt opp og presset.

Vaniljepulver er malte vaniljestenger.
Til sammenlikning:
Vaniljesukker = sukker (melis) og 1-3 % kunstig vaniljearoma, vanillin. Enkelte typer vaniljesukker inneholder også mindre mengder med klumpforebyggende middel som for eksempel maisstivelse.
Vårt vaniljepulver er fremstilt fra vaniljestenger. Vaniljebønnene/stengene er økologisk dyrket, soltørkes og blir deretter malt til vaniljepulver. Rått vaniljepulver er svært aromatisk og det trengs lite for å smaksette en rett. At vaniljepulveret er rått betyr at det ikke er brukt høy varme for å fremstille produktet, slik at aromaen og kvaliteten er best mulig bevart.
Vaniljepulver brukes for å smaksette ulike retter. Bruk vaniljepulveret i kaker, desserter, smoothies, nøttemelker eller hjemmelaget sjokolade/ konfekt. Sanabona vaniljepulver har en fantastisk duft og aroma. Hvis vanilkepulveret skal oppbevares i tett glass eller pose etter åpning.

http://www.sanabona.no/yacon-og-agave/produkter-av-ra-yacon/92-ratt-okologisk-vaniljepulver

3 kommentarer:

 1. Håper du har fått laget vaniljeekstrakt :) det er så mye bedre enn vanlig vaniljesukker.
  Jeg har en sy sats stående nå til modning :)
  Veldig fin blog du har og nydelige kaker :)

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg har nok ikke rukket å lage ekstrakt ennå. Jeg har ikke kommet meg dit hen å bestille alle vaniljestengene ennå. SKal nok prøve etterhvert, men de såkalt lærde strides om dette er riktig ekstrakt. Noen som mener at ekstrakt får man kun ved å presse oljen ut av stengene. Vet ikke hva du mener om det jeg.
  Veldig kjekt å høre at du liker bloggen min. Kommer mer fremover. Tok meg en lang pause bare.
  Anne

  SvarSlett
 3. Så fint du deler innlegget med dine lesere :)
  I England og Amerike er dette det som kalles vaniljeekstrakt og brukes. Ettersom det inneholder alkohol er det en vare som ikke selges i Norge, og vi må derfor lage det selv.
  Den norske beskrivelsen på ekstrakt er som regel på et rent presset produkt. og vaniljeekstrakt på norsk ville vært et superkonsentrert presset produkt.
  Men altså, dette er vaniljeekstrakt som den blir betegnet for baking og matlaging verden over !

  SvarSlett