mandag 23. august 2010

Paris

Jeg fikk til slutt opplevd Paris. Det har lenge vært min drøm. Man ser på filmer og drømmer seg bort. Paris skal liksom være romantikkens høysete. Det er mye ved byen som er både romantisk og flott. Må likevel innrømme at det er mange byer som jeg har likt bedre.

Med på turen var min partner Ida og hennes datter Karoline, samt min mor og hennes fosterdatter.

Vi bodde i Les Gobelins området. Kan virkelig anbefale dette stedet. Mange sjarmerende gater med like sjarmerende butikker. Om man spaserer opp Rue Mouffetard kan man på ca 30-45 min gå helt ned til begynnelsen av Latiner kvarteret, som jeg jeg også kan anbefale.Fiskebutikkene rett og slett dekorerte med varene sine. Maten blir lagt frem på de flotteste måter. man kan ikke unngå å nyte synet av det. Vel og merke om man er like interessert i mat som meg.


Maten vi fikk på restaurantene var av blandet art. Jeg, min mor og min fostersøster var veldig heldige, mens Ida og Karoline nok var litt mer uheldige i sine valg.
En rett som er typisk fransk er en kald tomatsuppe som kalles Gazpacho. Retten er vel egentlig spansk, men den fås nå overalt. Jeg må innrømme jeg var litt skeptisk, men gud bedre for en fantastisk smak. Drømmer om retten fremdeles.
Stedet som skulle vise seg å være det viktigste p hele turen for jntene var Starbucks. Virkelig orginalt og ekte fransk hva?
Eiffel tårnet bød på en fantastisk utsikt. Det var høyt nok opp i 2 nivå kan jeg love dere. Kjente jeg fikk utfordret høydeskrekken, men det gikk bra. Ikke så mye verre enn Fløybanen hjemme i min fødeby Bergen egentlig. Anbefaler de av dere som planlegger et besøk i byen å bestille billettene på forhånd på internett. Da slipper man den altfor lange køen. Vær OBS på alle gateselgerne. De prøver å få dere til å kjøpe vanvittige mengder med Eiffel nøkkelringer i alle slags farger. Vær bestemt når dere sier nei.

Det er et must å få med seg Eiffel tårnet om kvelden. fra kl 23 er lysene tent og hvert 10 min skal lysene i tillegg blinke. Det var virkelig et skue. Det var til å med verdt å dra med seg trøtte barn så sent på kvelden.


Triumf buen fikk jeg bare så vidt sett, men greit nok.


Den er jo flott og majestetisk å se på, men siden vi skulle opp i Eiffel tårnet til det bestilte tidspunkt, gikk vi glipp av det. En annen gang...

Champs Elyses er oppskrytt. Ikke noe mer spennende enn Karl Johan på en travel lørdag. Egentlig kun en 4 felts motorvei på begge sider. Butikkene finnes og de er DYRE, veldig DYRE. Styr unna handlingen her.

Var i Madeleine området som er litt kosligere enn Champs Elyses, men også veldig dyrt. Her ligger bl.a. LaFayette shopping senteret. Tror den billigste t-skjorten kostet rundt kr 400. Moro å ha vært der da. Lå en utrolig flott butikk her i nærheten, Hediard. De solgte alt fra kandisert frukt som var en fryd for øyet, men som smakte grusomt, til vin, kaffe, te osv. Masse flott og masse godt.Ladureè har også et utsalg her. Det var ikke lov å ta bilder der, men vi satte oss i restaurant avdelingen deres og snek til oss et bilde likevel. Kjøpte en liten eske med 6 makaroner. De små nusselige kakene er en fryd for øyet, men du verden så skuffet jeg ble av smaken. Forferdelig søtt og etter 3 stk ble jeg rimelig kvalm. Får heller prøve å pønske ut et fyll selv som kan gjøre dem mer attraktive for norske ganer. Franskmennene lager gjerne sine bryllupskaker av disse søste små kakene. De bygger dem opp i en pyramide fasong, som dere ser noen mindre utgaver av i bildet under.

Paris byr forøvrig på noen fantastiske matbutikker. De arrangerer utstillingene sine på en perfekt måte. Det er så mye vakkert å se på at jeg ble helt målløs. For ikke å snakke om vareutvalget deres. Ikke noe Rema og Kiwi å finne der nei. Vi her oppe i det kalde nord har jammen mye å lære.

Skal vi se, hva mer fikk vi med oss. En nesten selvfølge å få med seg når man har med barn er jo Euro Disney parken da. Det var et stykke med tog litt øst for Paris, men med det gode undergrunns-og tognettverket, så var det ikke noe problem å finne frem. Toget stopper mer eller mindre rett utenfor parken.

Her var kostbart, men nesten verdt det. Stor og fin park som vi dessverre fikk oppleve i øsende regnvær. Vi lot selvsagt ikke litt vann stoppe oss, så var der frem til det stengte. Fikk med oss masse shopping, å bli fortografert sammen med Mikke og Minni og ikke minst fikk vi med oss den fantastiske avslutingen. Da var det en parade med mange av de kjente Disney figurene som Mikke, Minni, Langbein, Pluto, Snipp og Snapp og mange flere. Til slutt avsluttet de det hele med et utrolig fyrverkeri som lyste opp slottet.


Det som var litt skuffende var at figurene ikke gikk rundt og hilste på folk slik som de gjør i Orlando i USA. Ikke så vi noen prinsesser heller.

Et par dager etter tok vi turen til Asterix parken. Denne parken passet nok ungene best tror jeg. Den var mindre og færre folk, men absolutt nok folk.
Men først, bare for å forklare noe veldig viktig. Skal man noen gang ta turen hit, så beregn god tid. Jeg var blitt fortalt at parken lå i Paris, ikke langt fra sentrum, hvilket viste seg være veldig feil. Det var faktisk veldig få franskmenn som visste hvor parken var. Parken ligger, om jeg husker riktig, vel en times togtur utenfor Paris. Når man så kommer frem til endeholdeplassen må man ta en shuttle buss til selve parken. De bussene gikk ikke akkurat ofte. Jeg var rimelig sur og oppgitt da vi omsider kom frem, men humøret steg i det vi kom innenfor porten. Det var utrolig koselig laget og ikke minst masse å kjøpe.

 
Her var det statuer av alle karakterene overalt, noen av dem viste seg å være levende også gitt...se under
 
  Riktig plassering av en prinsesse...
Noen av oss hadde virkelig egnet seg mer som en statue, hva??? ;-)


Ser ut som Asterix og Obelix var her før oss gitt... 
Dessverre var Idefix ute på luftetur da vi besøkte huset hans...
Heldigvis var gutta boys hjemme da...

Nei nei, du kan ikke få med deg steinen hjem Karoline. Greit med de små fra Hellas, men et sted går grensen.... ;-)
Bare ikke dett i gryten du også....

Vi fikk med oss et fantastisk delfin show når vi var der. Dette er virkelig å anbefale. Nydelige dyr og utrolig samkjørte med trenerne. Man kunne nesten se at dyrene likte seg.

Begynner man å få nok kanskje? Det ble noen lange dager og vi var alle godt fornøyde da vi dro tilbake til leiligheten.

Vi fikk bo i leiligheten som jobben vår har i Paris. Leiligheten var ikke så stor, men det holdt til oss. Koselig og sentral var den nå. Han som styrte med leiligheten viste seg å være flott å bruke som guide i alle fall. Uten ham og kartene våre, så hadde vi gjerne vært der ennå...Vi skal tilbake en gang, men da blir det nok uten barna. De ønsker seg Syden i stedet. Forståelig nok.

Snipp, snapp, snute...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar