tirsdag 14. september 2010

Border Collie, Chico og litt om Agility


Tenkte jeg skulle dele litt info om rasen Border Collie. Jeg er slett ingen ekspert på rasen og kan kun gjenfortelle det jeg har lært av andre samt erfart selv sammen med Chico.


Rasen kommer trolig fra grenseområdene mellom England og Skottland. Opphavet er en collie, men hvilke andre raser som er blandet inn for å få Border Collie utseendet vites ikke.

Hunden er en middels stor, slank, smal og langstrakt hund med et forholdsvis smalt hode og delvis stående ører. Pelsen er vanligvis langhåret, men kan også være semi-lang el semi-kort. Fargen er vanligvis sort og hvit, men den kan også være brun og hvit eller brun og hvit med sorte innslag. Store fargevekslende felt er mest vanlig, men spettet er også normalt.

Øynene kan variere fra mørk brune, til amber eller lys blå. Rasen kan også ha ett blått og ett brunt øye. De forskjellige kennelklubbene rundt om i verden kan ha ulike syn på dette. Nesebrusken skal følge grunnfargen til pelsen i farge. En hund som for det meste er sort i pelsen skal dermed ha sort nesebrusk.

Rasen er en utpreget og meget energetisk gjeterhund og avlet frem for å gjete store flokker med sau i ulendt terreng og over store avstander. Den går i en bue rundt dyrene for å gjete sauene mot føreren. På den måten unngår sauene å bli skremt før hunden står bak dem og gjeter dem mot føreren. Ved god oppfølging og masse trening kan man få en Border Collie til å gjøre hva som helst. De henter sauer og lam som har blitt skilt frahverandre, de kan hente inn et spesifikt dyr som gjerne skal klippes osv. Man kan bruke både tegn og lyder for å få hunden til å adlyde.

Hundene ligger lavt i terrenget når de gjeter og bruker øynene for å gjete ved å stirre. En slik adferd kan man også se hos såkalte byhunder.

Hundene er også egnet som brukshund på et mer generellt grunnlag. De egner seg som narkotikahund, lavinehund og hjelpehund. De egner seg også innen ulike former for hundesport som agility, lydighet og flyball.

Rasen har stor arbeidskapasietet og blir gjerne en fin familiehund og den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne på regulær basis. Som sagt, de krever masse aktivitet, mosjon og oppmerksomhet. Den er imidlertid kjent for å ville gjete alt og alle. Om hunden blir understimulert kan den lett bli destruktiv og i sin adferd. De har en lei tendens til å klype, noe som ofte skyldes en kombinasjon av rasens sterke gjeterdrift og manglende utløsning for energioverskudd.

Der har vi ett av problemene til vovsen vår. Han er fæl til å klype og vi må dessverre innrømme at vi ikke klarer å gi ham all den mosjon og oppmerksomhet han fortjener. Vi går 3-4 turer med ham hver dag. han få løpe fritt minst engang hver dag. Vi trener lydighet med ham og han kan litt triks. I tillegg er han flink å komme når vi roper på ham om han er løs. Her er det et stort MEN i bildet. Om det kommer en annen hund, katt eller et menneske så lukker han elegant ørene for det vi har å si. Ikke alltid, men ofte. Da må de utforskes før han gidder å komme. Så vi ha ennå en del å trene på.

Vi skal etterhvert som lydigheten sitter inne begynne med agility. Da tenker jeg har får litt med utløp for sin energi.

Litt mer om lille mannen vår: Chico bor i et borettslag her hos oss. Han brukes ikke for å gjete, men han viser tydelige gjeterinstinkt likevel. Han ligger lavt og nakken og hodet holdes stort sett i lav høyde. Unntaket er når han leker med pinne eller ball eller er nysgjerrig på et eller annet. Treffer han en annen hund, legger han seg ned og studerer den andre hunden helt til de komme nær innpå. Da skal han sirkle inn den andre hunden og eieren i noen sekunder før han hilser på dem.


Når vi går tur kan han godt løpe foran oss og gjøre sitt, men innimellom kommer han tilbake for å sjekke at vi alle er der.

Mange vi treffer ute på tur samt familemedlemmer har lurt på om han er kuet. Det kan jeg understreke at han ikke er. Han lytter stort sett til oss, men han er veldig flink til å lukke ørene også. Denne rasen er bare lav i manken, dermed ser de gjerne kuet ut. Da håper jeg at jeg har oppklart dette! :-)


For å fortelle litt mer om agiltiy: Dette er kort fortalt en hinderløype. Det er viktig at hund og fører er helt på nett for alt som skjer her går fort. Det holdes konkurranser i inn og utland, men vi kommer neppe til å drive med det. Hindre kan være slalåm mellom rør, tunnel, bommer, vipper, bord, lengde-, høyde eller- hjulhopp og møne satt i system og kombinasjoner.

Før vi kommer så langt må han bestå et lydighetskurs og det er der vi er nå. Vi prøver å trene med ham hver dag for å plukke av ham noen unoter. Han er håpløs til å gå i bånd, men stort sett flink uten. Han er fæl til å hoppe opp på folk i tillegg til tross for gjentatte forsøk på å venne ham av med det. Så vi har en liten jobb foran oss.

1 kommentar:

  1. Hola amigo bloguero: tienes un blog maravilloso, lleno de buenos e interesantes datos. Quiero compartir contigo y tus lectores más información sobre la raza de perro Border Collie y un video de imagenes del Border Collie.

    Espero que te guste mi espacio y dejame un comentario si te apetece

    Saludos desde España

    SvarSlett