mandag 13. februar 2012

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum)

Min personlige favoritt. Koriander er svært smaksrik og er spesielt mye brukt i det sør-østasiatiske og meksikanske kjøkken. All asiatisk mat hadde blitt mye fattigere på smak om denne urten ikke hadde eksistert. Planten har taggete, grønne blader og kan minne om persille i utseendet.


Jeg lager en del asitisk mat selv. Noe er autentisk og noe asiatisk inspirert. Man kan bruke den i salater, salsa, gryteretter, supper, til fisk, kylling og sauser. Skal man tilberede urten varmt bruker man kun stilkene.

Korianderfrøene har en mye kraftigere smak enn bladene, og bør males i morter før bruk og brukes med en viss forsiktighet. Bladene drysser man over rett før servering. Bruk masse blader!

Koriander har en fantastisk smak av sommer, er bare frisk og deilig. Lukten er karakteristisk, med et litt parfymert og sitrusaktig preg. Med andre ord er lukten like fantastisk som smaken.

Urter skal se friske ut når du kjøper dem og koriander skal ha frisk grønn farge. Koriander trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Koriander trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Litt fakta hentet fra Urteguiden:
Urten hører naturlig hjemme i Sør-Europa og Midt-Østen og var en populær urt i England helt til tudortiden. De europeiske nybyggerne i Amerika satte koriander så høyt at de tok den med seg til den nye verden, og det samme gjorde spanjolerne da de dro til Mexico. Er blitt dyrket i over 3000 år. Frø er funnet i gravkamre fra det 21. egyptiske dynastiet (1085-945 f.Kr.). Det sies av navnet er avledet av "koris", det greske ordet for vegglus, da planten lukter som dette insektet.
Bra mot appetittløshet, befordrer fordøyelsen, reduserer tarmluft og lindrer migrene. Kan brukes i risretter og gir en morsom avveksling i peppernøtt-lignende kaker, kanskje helst sammen med f.eks. ingefær, nellik og kanel. Men husk at disse er mye sterkere enn koriander og kan lett dominere. Er også populært i pickles, ratatouille og karriretter. Roten brukes også i karriretter og stilken sammen med bønner og i suppe. De skarpe bladene blir mye brukt i matlaging i Midtøsten og Asia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar